​Kah Bee Chow får ett av Sveriges största konststipendier

0

Den 10 oktober delas 350 000 kronor ur Barbro och Holger Bäckströms stipendiefond ut på Malmö Konsthall. Stipendiet går till konstnären Kah Bee Chow.

2018 års stipendium går till Kah Bee Chow som växt upp i Malaysia och Nya Zealand, men som idag arbetar i Malmö. De senaste åren har hon haft ett flertal utställningar både i Sverige och internationellt. Hon är också en av de konstnärer som valts ut för att delta i Modernautställningen 2018 på Moderna Museet i Stockholm.

Motiveringen till priset lyder:

“Kah Bee Chows konst kännetecknas av lekfulla perspektivförskjutningar, såväl i det fysiska som i det mentala rummet.
En samtidigt djärv och lågmäld rumslighet förenas med en bred och poetisk materialitet. Ord betyder mycket, särskilt hur betydelser vandrar mellan språken, naturligt nog för någon som är lika hemma i Malaysia som i Malmö. Hennes platsspecifika installationer är fyllda av detaljer att upptäcka, vardagligt och förunderligt, självklart och humoristiskt. Det arbete och den efterforskning som finns i varje verk skapar sammanhang, men nästan omärkligt, som ett tonfall, eller en accent. I likhet med Barbro Bäckström skapar Kah Bee Chow plats för kroppar, i mellanrummets poesi.”

Bakom motiveringen står Cecilia Widenheim, chef för Malmö Konstmuseum, Gertrud Sandqvist, rektor för Konsthögskolan i Malmö, Mats Stjernstedt, chef för Malmö Konsthall och Pontus Kyander, skribent och frilanscurator i Helsingfors, som alla ingår i stiftelsestyrelsen.

Barbro och Holger Bäckströms stipendium delas ut för 10:e gången sedan 1999 och är ett av Sveriges största i sitt slag.

Priset delas vanligtvis ut på Malmö Konstmuseum, men eftersom lokalerna renoveras delas årets pris ut på Malmö Konsthall.

Stipendieutdelning 10 oktober 
19.00 Prisutdelning.
Efter prisutdelningen följer ett kort samtal mellan Kah Bee Chow och konstnärskollegan Ingrid Furre.
Plats: Malmö Konsthall

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.