Requiem: Spännande och Innovativt verk

0
BAKOM KULISSERNA

Jag märker att jag kommer närmare verket om jag läser Örjans tankar först

Hur Örjan, kören och dansarna samarbetar för att göra verket till något ut över det vanliga. Hans vision som mejslas ut tillsammans med dansarna för att sedan draperas i toner. Det är även ett skickligt drag att blanda Mozart med den elektroniska musiken för det ger fler dimensioner till döden och livet. Jag får känslan av att den elektroniska musiken har en karaktär av kol som brinner. Det knastrande ljud som de förtappade får höra när materia förkolnas och faller sönder. Trappan symboliserar livets balansgång och vår jakt och stress på att det skall gå fortare och fortare. Jag är imponerad över att dansarna kan springa så fort i trappan, men vad är alternativet ?
Att gå upp till översta trappsteget och hoppa ?
Det är även en tankeställare att få se Jesus plikttroget ta emot våra behov. Att lägga alla bördor på hans axlar till han kollapsar.

Örjan Anderssons Requiem är en spännande och vacker tolkning av Mozarts dödsmässa. Bente Lykke Møller  lyckas framhäva trappan och de färgrika kläderna men ändå låt dem vara i förgrunden. Hon har även skapat  kläder som är så skira att det ser ut som dansarna är nakna. Nakna inför döden. Dansarna är som vanligt imponerande då de likt älvor böjer sina kroppar i de mest omöjliga formationer. Kören med sina expressiva röster har en lika stor del som de två andra i treenigheten för att publiken skall ställa sig upp och applådera in en ny succé för Skånes Dansteater.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.