3 tips hur du tar tillvara på ADHD-personers superkrafter

0

Trots att ADHD kan vara en tillgång har 60 % av vuxna med ADHD inget arbete och ingen möjlighet att bidra med sina förmågor till samhället. Men det går att förändra och som arbetsgivare och kollega har man ett ansvar och en stor möjlighet att påverka.

Cirka 300 000 vuxna har en ADHD-diagnos. ADHD är en diagnos som man får om man har svårigheter att reglera uppmärksamhet, impulser och/ eller aktivitetsgrad, vilket betyder att inte alla med ADHD har problem med alla tre delar. För många personer medför ADHD exekutiva svårigheter, som till exempel att organisera sin vardag. För att få en diagnos krävs det att man upplever problem i flera livsområden, som hemmet, arbete eller relationer. Det är dock vanligt att personer med ADHD fungerar ojämnt: Medan vissa uppgifter kan skapa stora utmaningar, kan andra uppgifter klaras jättebra, delvis mycket bättre än av personer utan diagnos. De individuella skillnaderna mellan personer med ADHD är väldigt stora och viktiga att ta hänsyn till.

Socialstyrelsen har kartlagt och analyserat konsekvenser för vuxna med ADHD. Resultaten visar en komplex bild: Bland annat finns det skillnader i utbildningsnivån, arbetslivet och inkomstnivån. Det är vanligare att människor med ADHD har en grundskoleexamen som högsta utbildningsnivån. De som har en utbildningsexamen tar den i genomsnitt 2–4 år senare än människor utan diagnos. Bland vuxna med ADHD som är över 30 har cirka 40% ett arbete medan andelen för människor utan ADHD ligger på cirka 80%. Cirka en fjärdedel av vuxna med ADHD har aktivitets- eller sjukersättning.

företagande.se  ger konkreta tips och värdefulla länkar hur man får större förståelse för ADHD och hur man skall kunna utnyttja fördelarna med den. 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.