Allt fler svenskar fast i långa sjukskrivningar

0
  • Mellan år 2013 och 2017 blev antalet svenskar som var sjukskrivna i två år eller längre fyra gånger fler, sett till pågående sjukfall i slutet av december respektive år. Det visar färsk statistik från Försäkringskassan som det digitala hälsoföretaget Yogobe har sammanställt.

– Ohälsa och långa sjukskrivningar påverkar såväl individens fysiska och själsliga välmående som samhällsekonomin negativt. Därför måste den här oroväckande utvecklingen vändas, säger Peter Munteanu, vd för Yogobe.

Nya siffror från Försäkringskassan visar att antalet svenskar som var sjukskrivna i två år eller längre blev fyra gånger fler under den senaste femårsperioden. År 2013 var 10 700 av de pågående sjukfallen i december längre än två år. Fem år senare, 2017, hade antalet stigit till 41 100 samma månad.

En förklaring är att den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen togs bort den 1 februari 2016. Det innebär att en person sedan dess kan vara sjukskriven med sjukpenning längre än två och ett halvt år, där den tidigare gränsen gick.

Av Försäkringskassans siffror framgår också att de pågående sjukfallen mellan ett och två år samt 180 och 364 dagar har minskat med 15 respektive 20 procent mellan 2013 och 2017, under december. Men enligt myndigheten beror det främst på skärpt handläggning: fler avslag på initiala ansökningar om sjukpenning samt att de bedömningar som ska ske vid rehabiliteringskedjans tidsgränser både görs i tid och i större omfattning.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.