Alvin Ailey American Dance Theater skapade magisk balett på Tivolis konsertsal

0
Alvin Ailey American Dance Theater, REVELATIONS, I Been 'Buked The Company

Redan 1960 skapade Alvin Ailey sitt klassiska mästerverk “Revelations”.

Trots att det gått snart 60 år skapar hans tidlösa verk fullsatta salonger världen över.  En imponerande koreografi, en färgprakt i kostymerna och riktig musik från 1900-talet gör att tiden för en stund står stilla och jag sugs med och in i föreställning och är bara där och nu.

Alvin Ailey American Dance Theater är dans i världsklass.

Då Skånes Dansteater ligger mig varmt om hjärtat och den konstform inom teatervärlden som jag har lättast att ta till mig så såg jag verkligen fram emot att få uppleva den hyllade American Dance Theater som startades av den mytomspunne dansledaren Alvin Ailey.

EN
Choreography: Jessica Lang
Alvin Ailey American Dance Theater
Credit Photo: Paul Kolnik
studio@paulkolnik.com
nyc 212-362-7778

Konsertsalen är fylld till sista plats.

Det är sjuttonde gången som AAADT (Alvin Ailey American Dance Theater) uppträder på Tivoli. Dansarna träder in på scenen och visar varför de är en av världens skickligaste dansteatrar.

Alla dansarna rör sig som en person när plötsligt enigheten löses upp i ett myller av dansare som blir spegelbilder av varandra. Vissa stillastående, andra i full rörelse. Suggestiv musik som kämpar för att hitta en cycle  och slutligen hittar avfarten och variationen. 30 minuter går på ett ögonblick.  Ett säkert bevis för hur overkligt bra stycket  EN av koregrafen Jessica Lang är.

EN
Choreography: Jessica Lang
Alvin Ailey American Dance Theater
Credit Photo: Paul Kolnik
studio@paulkolnik.com
nyc 212-362-7778

 Rungande applåder och sedan är det paus. Det blir 2 verk till och två pauser. Sista verket blir det efterlängtade Revelations och publikum kan inte sluta klappa. Det blir stående ovationer och dansarna kör ett encore på slutet av Revelations. Jag förstår nu varför AAADT gör sitt 17:de  besök på Tivoli då AAADT är en upplevelse utöver det vanliga.

Jag ser på dansarna som ett mänskligt partitur där vi först får se ett intro som leder till första versen. Efter versen kommer  en brygga som leder versen till refrängen. En andra vers, flera refränger.  Innan sista refrängen kommer sticket som innehåller en tonartshöjning. På så sätt kan jag leva mig in i verket och få en större upplevelse.

Mitt möte med AAADT kommer jag att leva länge på.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.