Sista chansen med Änglaljus i Ängelholm i Kväll-på Jarl Kulle scenen

0

Änglaljus  är en julotta på vaken tid. En Fin tradition för 26 året i rad

Nu börjar julen.  
Vi sitter ner, kopplar av och möter oss själva

 
-Vi förstärker det med vår konsert berättar John Kluge som tillsammans med gamla vänner ger sig ut på en efterlängtad julturné . Vi bjuder på pepparkakor när publiken kommer och utanför konsertlokalen står det tända ljus.  I år har jag med mig flera av mina goda vänner  som hjälper till att skapa den där riktiga julstämningen. 

Linda Lampenius som sjunger genom sin fiol . Min Mormor gillade verkligen “När det lider mot jul”, då den spelades på fiol. 

Sedan har jag med vår nationalskatt Py Bäckman som har ett bra språk och kan sätta ord på känslor.  

Näktergalen Sofia Kjällgren som uppträder i Borås, Karlstad, Göteborg och Stockholm

Sist men inte minst  Carina E Nilsson på Piano . En ytterst viktig person som lyfter mig musikaliskt och som alltid gör den lilla extra kollen för att allt skall nå nya musikaliska höjder. En person som tänker långsiktigt och gör det bästa för att få ut det mesta av helheten.

Jag tycker även om att främja det lokala  musiklivet  och har därför anlitat  Malmökören Mixtus Cantus i ett antal år.

Jag skulle helst vilja ha alla mina konserter i kyrkorummet men i Malmö har man bestämt att de skall inte  ta entre i storkyrkorna så vi tar det näst bästa. Teater Palladium, som är en intim teater där både Jaques Werup, Lisa Nilsson och Lill Lindfors har uppträtt. Carola  gjorde sin debut och firade sitt 25 års jubileum här. 

Det bästa med att turnera

Det är garanterat att få lära känna mitt land och min publik.  Det är både ett kulturellt möte och ett geografiskt. Det skiljer en hel del mellan Malmö i Söder och Umeå i Norr. Första gången jag var i Norrland med Anna-Lena Larsson så var publiken väldigt stilla. Inte en applåd  under hela konserten, Jag blev mer och mer förbryllad så när det var dags för O Helga Natt, tog jag i så det rungade i kyrkan. Då reste sig publiken och applåderade och hurrade i 5 minuter. Då sa Anna-Lena när jag sjungit färdigt,  “Välkommen till Norrland” . Att det varit så tyst i Kyrkan var för att de inte ville störa dig . 

Det bästa med att turnera är även att få komma hem. Jag bor ju halva året i Los Angeles där jag jobbar på en internationell karriär . I Juni i år så hade jag min debut på Carnegie Hall , något som jag drömt om länge. 

John gjorde Debut på Carnegie Hall den 26 juni i år

Jag får all musik specialskriven för mig. Jag gör även min egen scenografi genom att jag målar ett originalverk som är unikt för varje konsert.  När jag hade sålt 458 orginalverk blev jag känd som ”The Artistic Tenor”.

Svensk Julkonsert i New York

Många i New York undrar om jag intekan göra en svensk julkonsert där. Då svarar jag alltid, att om de vill se en riktigt svensk julkonsert så kan de flyga över till Norrland och uppleva den svenska julen på plats. Dessutom blir det en stor  upplevelse och då dollarn inte varit så stark som nu, så blir det även billigt. 

Julsånger som vi minns 

När det gäller innehållet i konserten så tycker jag att det är viktigt att publiken skall känna igen låtarna. Att det skall vara de svenska sångerna som påminner oss om våra barndoms jular. Publiken kan då också rekommendera konserten med gott samvete då det inte är för många överraskningar. 

Sjöng du mycket som barn ?

Jag visslade mycket och trallade . Jag var en glad pojke. Min mor spelade piano och min far gillade att spela skivor. 

Absolut närvaro  är Johns Valspråk. 

I  Medelåldern har jag fått grepp om att allt är inte självklart.  Nära och Kära kan ryckas bort, din hälsa kan förändras.  Det man planerar måste man kunna njuta  av.  Om man är närvarande så planerar man också Undermedvetet för framtiden.  

Änglaljus handlar om att få landa. Jag lånar ditt hjärta en liten stund, värmer upp det under konserten och sedan får du det tillbaka. Vi börjar bli fattigare rent emotionellt pgr av all teknik . Det ökar behovet av att få sätta sig ner och koppla av. Jag är ett instrument som gör att publiken får bra kontakt med sig själv och det leder till att de kommer de tillbaka då de gillar mig, dig och konserten. 

John  gillar att kramas 

I USA går alla i terapi. I Sverige har man en god vän. Jag har därför det som en tradition att jag kramar så många jag kan efter en konsert. MItt rekord är från en konsert i Umeå där jag kramade 186 personer .

 

Turnéplan: ”Änglaljus” 2019

22/11 Gustav Adolfs kyrka, Borås *Se info nedan!

24/11 Domkyrkan, Karlstad *Se info nedan!

26/11 Glasverandan, Kalmar

27/11 Kulturkvarteret, Kristianstad

28/11 Anderstorps Kyrka, Anderstorp

29/11 Smyrnakyrkan, Göteborg *Se info nedan!

30/11 Sundsvalls Stadshus, Sundsvall

1/12 Pettersson-Berger Hallen, Östersund

2/12 Stenungsbaden, Stenungssund

3/12 Allianskyrkan, Jönköping

6/12 Gustav Vasa kyrka, Stockholm *Se info nedan!

8/12 Acusticum, Piteå

9/12 Stadskyrkan, Umeå

10/12 Missionskyrkan, Linköping

11/12 Bergsjö kyrka, Bergsjö

12/12 Växjö Teater, Växjö

17/12 Konserthuset, Västerås

18/12 Palladium, Malmö

19/12 Jarl Kulle scenen, Ängelholm

(Med reservation för eventuella ändringar)

OBS!

*Sofia Källgren medverkar endast den 22/11, 24/11, 29/11 och den 6/12.

*Py Bäckman medverkar inte den 22/11 samt den 24/11.

Biljetterna är släppta via Ticketmaster https://www.ticketmaster.se/artist/julkonserten-anglaljus-biljetter/945949

John Kluge – ”The Artistic Tenor” är kritikerrosad för sin finstämda tenorröst och starka scennärvaro. Kluge har turnerat flitigt i Sverige och USA. På senare tid har John börjat måla abstrakt konst i akvarell och fått ett stort internationellt genombrott – allt i kombination med sin musik. Han finner sin inspirationen genom sina globala resor, möten och känslor. 1993 startade Kluge konceptet ”Julkonserten Änglaljus” och har nu blivit en folkkär konserttradition från Malmö i syd till Piteå i norr. Den 26 juni i år gör Kluge sin debut i New York i anrika Weill Recital Hall i Carnegie Hall med eget konsertprogram – My Romance.John Kluge ”The Artistic Tenor” är idag en internationell artist men glömmer aldrig sitt ursprung – smålänning! Läs mer via: www.kluge.se

Py Bäckman Sångerska kompositör textförfattare som har gjort ett 15-tal album som artist med egen text och musik samt ett stort antal album där hon skrivit texterna till andra artister så som t.ex. Nordman som sålde över en miljon album på 90-talet. Py har bl.a. skrivit text och musik till Melodifestivalvinnaren ”Stad i ljus” som numera finns med i psalmboken.”Koppången” m.m. läs mer www.pybackman.se

Linda Lampenius: Klassisk violinist. Lampenius åkte på sin första turné i USA och Kanada som 8-åring och har sedan dess uppträtt i det flesta stora konserthusen i USA, Asien och Europa samt medverkat i otaliga TV-sändningar runt om i världen. Lampenius var Finlands mest säljande klassiska artist i världen med albumet ”Linda Brava”. Lampenius är en världsartist och känd för att ”sjunga” genom sitt instrument. Läs mer via: www.lindalampenius.com

Sofia Källgren: är en av våra mest mångsidiga och folkliga artister. I över 20 år har hon turnerat och gjort 100-tals konserter både i Sverige och utomlands. Hon har medverkat i mängder av TV-program . Hon har medverkat i Rhapsody in Rock, Julgalan, Stjärnklart mm www.sofiakallgren.com

Carina E Nilsson – pianist Carina E Nilsson har lång och unik erfarenhet av att arbeta både på och bakom scen. Med över 6.000 spelningar i bagaget är Carina en av Sveriges mest anlitade och uppskattade etablerade pianistI egenskapen som kapellmästare har Carina samarbetat med de flesta av Sveriges etablerade artister. www.carinaenilsson.com

Julkonserten Änglaljus. En julotta på vaken tid, en upplevelse. Det är en riktig julstämning. I år firar Änglaljus 25 år! Du går mot kyrkan/konserthuset och möts av fladdrande marschaller som vackert lyser upp till stämning i vintermörkret. Du möts sedan i entrén av barn som bjuder på pepparkakor. Kyrkan har nu blivit en vacker, julutsmyckad konsertsal. Det har kommit imma på fönsterrutorna. En känsla av andrum infinner sig. Ljuset går ner och tonerna sätts vid pianot. Kör och solist gör entré med levande ljus. Du är nu i Änglaljus!

Läs mer via: www.kluge.se

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.