Årets mottagare av Tivoli Jazz Award är svenska musikern Cornelia Nilsson

0

Onsdagen den 9 juni presenterades årets mottagare av Tivoli Jazz Award under en intim konsert vid Tivolis gräsmatta.

Mottagaren av priset är trummisen Cornelia Nilsson, som med sina 27 år har gjort en kometkarriär och redan blivit en eftertraktad internationell konstnär. På onsdag kväll blev hon överraskad med Tivolis Jazzpris som ingår i Folmer Jensens musikstipendium. Ett av Danmarks största stipendier på 50 000 DKK, med fokus på unga jazzmusiker. Historien om Folmer Jensen vittnar om att du inte behöver vara en världsmänniska eller adelsman för att kunna dela ut ett stipendium. Folmer Jensen var brevbärare i Lyngby-Taarbæk kommun och levde ett sparsamt liv utan familj. Han älskade själv musik och donerade sin sparade förmögenhet till skapandet av Folmer Jensen-stipendiet, som skulle glädja de unga talangerna. Klassiska såväl som jazzmusiker.

Efter ett utmanande år med Corona kommer pengarna vid en bra tid för Cornelia Nilsson. Hon kommer att använda dem vid inspelning och många andra saker som har med musik att göra.

En förvånad och stolt prismottagare, Cornelia Nilsson, säger:
“Jag känner mig fantastisk. Det är väldigt svårt att överraska mig, så jag blev verkligen tappad. Den är stor. Jag är så glad. Jag visste inte riktigt att ett sådant pris fanns. Jag visste att ett pris skulle delas ut ikväll, men jag visste inte att det gick till mig. Det är trevligt”.

Konstnärliga chefen på Tivoli, Peter Jensen, säger:
“Cornelia Nilssons auktoritet och tekniskt säkra spel i samspel med hennes inspirerande och lekfulla personlighet gör henne till en musiker som vi ser fram emot att samarbeta i framtiden i Tivoli.”

Ett stipendium tillägnat unga jazzmusiker
År 2020 delades Tivoli Jazzpris för första gången ut till gitarristen Pelle von Bülow. Det har nu blivit en permanent tradition att Tivoli delar ut Tivoli Jazzpriset som en del av Folmer Jensens musikstipendium. Syftet är att stödja de unga, spirande talangerna med 50 000 kronor, som stipendiet är på. Brevbäraren Folmer Jensen själv älskade musik och donerade all sin sparade förmögenhet till upprättandet av Folmer Jensen-stipendiet.

Kort om årets stipendiemottagare Cornelia Nilsson
Den svenskfödda trummisen har trots sina bara 27 år gjort en snabb karriär och är en eftertraktad internationell artist. Hon är utbildad i Göteborg och andra olika platser i Sverige, där hon flyttade till Danmark för fem år sedan. Men hennes kärlek till trummorna har alltid varit stor, så länge hon kommer ihåg var hon började spela trummor som sjuåring.
År 2019 öppnade hon Copenhagen Jazz Festival i Kongens Have med sin trio. Senare på året valdes hon ut av den världsberömda pianisten Kenny Barron för att spela med sin trio vid en större konsert i Madrid. Hon är både envis och ansvarsfull musiker som får publiken att reagera instinktivt på hennes intensiva och empatiska spel såväl som infektiös och uppenbar musikalitet. Hon spänner över ett brett utbud av jazzgenrer från fritt flytande, öppna, kompositionella landskap till stora svängande standarder. Den som upplever henne live kan se en ljus och lovande karriär för henne.

Frederik Wiedemann, biträdande direktör för underhållning i Tivoli, säger:
“Jazz har spelat en stor roll i Tivolis senaste historia, så vi hjälper gärna morgondagens jazzstjärnor på väg med Tivolis jazzpris. Samtidigt kan Havens gäster njuta av att höra den unga generationens bästa musiker i Tivolis atmosfäriska ram”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.