Forskning visar på att vi håller på att att äta ihjäl oss

0
äta

Mattrender på tvärs mot hälsa och hållbarhet. Så heter den nya rapport som Karin Wendin, professor i mat och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad, och Anders Olshov, chef för tankesmedjan Intelligence Watch, precis har sammanställt. I dag debatteras den också i Dagens Nyheter. Vad handlar rapporten och debattartikeln om? – Den handlar den maten vi äter och hur vårt ätande påverkar hälsa och hållbarhet. Vi äter för mycket, vi är för feta och överviktiga så att hälsan blir lidande och det vi äter påverkar miljön negativt, summerar Karin Wendin. Vilken mat äter vi för mycket av, och vilken borde vi äta mer av? – Vi äter för mycket rött kött – det påverkar miljön negativt och senare rön visar att rött kött har en negativ inverkan på vår hälsa. Vi äter för mycket socker – varav mycket i form av läsk och godis. Samtidigt äter vi äter för lite fibrer. Vi behöver främst mer fullkorn och grönsaker. – Ser man på vår totala konsumtion så äter vi för mycket av allt. Vi får i oss mycket mer energi, som fett, kolhydrater, protein och alkohol, än vi kan göra av med. Därför blir vi alltmer överviktiga och feta. Så ett råd är att dra ned på mängden mat överlag! uppmanar Karin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.