Atlantis – Ett sprakande fyrverkeri i musikalform

0
fotograf :Sören Malmose

Tivoli sparar inte på krutet då man nu efter ett års karantän har premiär för en tidigare kioskvältare, Atlantis.   “Håll Käft vad vi har väntat på detta tillfälle.”

Stig Rossen  som är Danmarks svar på Tommy Körberg gör som vanligt bra ifrån sig. Men det är i duetterna mellan Johanne Milland som spelar  Prinsessan Adalena och Kaya Brüel  som spelar kammarpigen Miranda som det verkligen tänder till . Jag är även mycket  imponerad över en överdådig kostymprakt och en stram men ändå effektfull dekor.

Musikalen Atlantis är ett äventyr och samma sak kan sägas om dess skapelse.

Peter Spies, Thomas Hög och Sune Svanekier var tre gamla skolkamrater som på 80-talet hade arbetat tillsammans i olika pop / rockband och cabaret gruppen “Onkel Dum & Bananerne”. 1990 kände de att det var dags att anta en riktigt stor utmaning: att skriva den första danska grundligt komponerade musikalen.

fotograf :Sören Malmose

Men en sak är att skriva en musikal, något annat är att få den framför. Den nystartade rytmiska kören från Helsingör kallad “Læderhalsene” hade lyckligtvis lust och mod att gå in i projektet. Dessutom träffades en överenskommelse med Bellevue -teatern i Klampenborg. Efter en blöt, tröttsam sommar kunde världspremiären hållas den 12 augusti 1993.

Föreställningen mottogs överväldigande väl av både publik och recensenter.

fotograf :Sören Malmose

Efter detta fick treklövern flera erbjudanden, men valde att låta Atlantis framföras på Østre Gasværk Teater. Här spelade det 173 slutsålda föreställningar 1994-95.

Våren 1995 släpptes en CD med 23 av seriens bästa låtar. Det blev så populärt att det fick ett guldrekord, och det finns fortfarande i tusentals danska hem.

1996 skickades Atlantis ut på turné i Jylland med uppträdanden för fulla hus i Musikhuset Aarhus, Vejle Musikteater, Aalborg Hallen och Herning Kongres Center.

1997 startades Atlantis för fjärde gången på fem år. Denna gång i Falconer Theatre och i Odense Congress Center.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.