Banbrytande streamingavtal i filmvärlden

0

Den amerikanska filmjätten Universal och biokedjan AMC har tecknat ett avtal som källor i filmbranschen menar kommer förändra biomarknaden i grunden.

Det är det så kallade ”biofönstret” som ska bli kortare, alltså tiden mellan premiär på bio till att det går att hyra filmen hemma via streamingtjänster.

För närvarande är biofönstret 90 dagar i USA, på AMCs biografer kan det i framtiden minskas till bara 17 dagar.

Så vad betyder det för filmvärlden? Jakob Abrahamsson, är VD för Nonstop Entertainment och menar på att det beror helt på hur stora filmproduktioner det handlar om:

– Det här är enormt dramatisk förändring att en av de stora filmstudiorna och en av de stora amerikanska kedjorna nu har kommit överens om ett kortare, mer flexibla fönster. Det är inte nödvändigtvis att det blir 17 dagar för alla filmer hela tiden. Utan att de riktigt stora filmerna, såsom “Fast and the furious” eller nya Bond-filmen som Universal distribuerar i större delar av världen, kommer antagligen ha ett flera långt fönster i framtiden för att det finns tillräckligt mycket pengar att hämta. Men mindre och mellanbudget filmer kommer säkert ha ett mer flexibelt fönster.

Hur påverkas då Sveriges filmtittande? Under de kommande veckorna ska internationella distributionsavtal hållas i länderna i Europa och Mellanöstern som betjänas av filmkedjan AMC, som bland annat äger Filmstadens biografer. Jakob Abrahamsson tror samma sak där, att det inte kommer förändra de större filmproduktionerna:

– Extremfallet är ju svenska tecknade barnfilmer, som “Bamse”, som ibland kan ha biofönster på 8-10-12 månader för att de spelar in biljetter varje helg, oavsett vilka nya filmer som kommer. Men sen kommer det andra filmer som kommer ha mycket kortare fönster.

– Sen får man ju se om de går kvar efter de dykt upp på premium on demand. Om folk köper biljetter, då kommer filmerna antingen vara kvar. Men om folk väljer att se filmerna hemma kommer de åka ur från biograferna. Och det kommer naturligtvis variera från film till film.

Hur exakt de finansiella villkoren kommer fungera när biofönstrerna väl ändras är fortfarande oklart. Men Jakob Abrahamsson känner en viss oro hur det ska gå för de mindre biograferna:

– Den här delen i premiumvideon på on demand intäkterna, som uppenbarligen har varit incitamenten för biograferna att ändra reglerna. Jag har svårt att se att den kommer landa hos dom mindre biograferna också. Jag tror att det här kommer vara en struktur som gäller de allra största bjässarna helt enkelt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.