The Book of Mormon är mitt i prick

0
Foto Miklos Szabo

När skaparna av Southpark gör musikal av Mormonerna kan det inte bli annat än riktigt dråpligt och sanslöst underhållande. Ännu roligare blir det då Mormonerna har bokbord utanför Det Ny Teater och erbjuder oss en gratis mormon bibel efter föreställningen.

Äldste Price (Silas Holst) och  Äldste Cunningham (Carsten Svendsen) är två missionärer från Salt Lake City. De skickas till en avlägsen by i Uganda för att missionera och sprida kunskapen om Mormons bok. Det är en fantastisk kemi mellan de båda huvudrollsinnehavarna, något som vi även kunde se då de spelade tillsammans ,förra året i Det Ny Teaters framgångsrika uppsättning av Cole Porter´s  Classic “Anything Goes”. Silas Holst gör ett träffsäkert porträtt av den ambitiösa missionären som gör allt som gud ber om för att få komma till sitt eget paradis Orlando. Carsten Svendsen visar åter igen vilken fantastiskt mångsidig skådespelare han är, då han nu efter Annie Get Your Gun gestaltar den besvärliga men välmenande nörden Äldste Cunningham. För att få fler afrikaner att bli mormoner, kryddar han sitt missionerande med att lägga till karaktärer från StarWars, Star Trek och sagan om ringen i mormonernas bok. Vilket sätter duon i klistret och får oss i publiken att skratta gott.
Den Kvinnliga huvudrollen Nabulungi spelas av en suverän Lea Thiim Harder. Hon lyser på scenen och hennes solonummer är i världsklass. Bland birollerna är Al Agami en underbar karikatyr av en afrikansk general som med sina kulspruteförsedda underhuggare styr den lilla byn med järnhand. Självklart tar manusförfattarna ut svängarna och döper tyrannen till General Röv Fucking Nögen.
MORMONS BOK är den meriterade Regissören Kasper Holts första iscensättning av en musikal på åtta år och ett av hans första uppdrag efter att han slutade som Operations Manager på Royal Opera House, Covent Garden i London. Holt har med sin skarpa regi lyckats göra något typiskt amerikanskt till något som även får oss skandinaver att skratta. Till sin hjälp har han en bländande Scenografi (scenen i helvetet är fantastisk) och fantastiska kostymer  som skapats av Steffen Aarfing, och koreografen Alistair David. Kenneth Thordal har på ett förträffligt sätt översatt musikalens manuskript och texter till danska. Musiken är medryckande och har den höga klass som man kan förvänta sig av kompositören till Disneys film Frost.
I Det Ny Teaters uppsättningar finns det inga biroller utan alla är som man säger i USA supportive actors. Alla som är med på scenen utgör en viktig del av helheten och är troligtvis en av de största anledningarna till att Det Ny Teaters uppsättningar alltid känns så helgjutna och sprängfyllda med spelglädje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.