Bränt dig i solen ? Här är viktiga tips

0

Vissa dagar bara glömmer man smörja på solskyddsfaktor överhuvudtaget, andra dagar kanske man badar hela tiden och glömmer smörja på under tiden uppe på land, vissa gånger kanske man har en med för lite SPF i – men alla bränner  vi vår hud ibland.

För att börja läka huden direkt och minimera skadorna ska du följa de här stegen.

Direkt efter att du har bränt dig

– Det första du ska göra är att komma bort från solen så fort som möjligt, säger dermatologen Karyn Grossman, till Refinery29 och fortsätter:

– Det är otroligt hur många människor som är solbrända och sedan går ut i solen igen. Det är sant, bara tänk på hur många gånger du varit på semester och kanske blivit lite rosa, och sedan gått till stranden i bikini igen nästa dag. Din hud har redan sagt till dig: ”Det är nog. Det är dags att sluta.”

Nej, du behöver inte ligga hemma eller på ett hotellrum när alla andra är ute och har roligt, men du måste täcka din kropp.

– Stanna under ett parasoll, bär en hatt. Du måste vara totalt täckt, så att din hud inte får någon mer sol på sig, säger Grossman.

När du väl är borta från solen rekommenderar Grossman att ta ett svalt bad med lite mjölk i.

– Mjölkproteiner hjälper till att lugna din hud. Köp en aloe vera-gel och applicera där det behövs. Du kan också ta en ibuprofen (Ipren), som minskar inflammationen medan den lindrar smärtan.

Dagarna efter att du har bränt dig

Förutom att täcka din hud när du är ute i solen ska du hålla dig återfuktad. Alltså dricka massor av vatten, men också hindra din hud från att bli uttorkad.

– Du kan återfukta din hud med kokosolja, tipsar Grossman.

Vänta dock en dag eller så. Att applicera kokosolja precis när du bränt dig kan faktiskt fånga värmen i huden och göra inflammationen värre.

När det kommer till din hudvårdsrutin rekommenderar Grossman att bara använda det nödvändigaste.

– Håll dig borta från exfolierande och aktiva ingredienser, din hud har redan blivit traumatiserad.

Om din hud börjar flagna eller få blåsor ska du hålla dig borta från att vara där och pilla. Din hud gör sin sak för att läka sig själv.

Även om man bränner sig någon gång varje sommar och lovar sig själv dyrt och heligt att man minsann alltid ska komma ihåg att vara noga med att smörja in sig med solskydd när man ska vistas i solen, så gör man ändå om samma misstag igen och igen.

När man sen sitter där och inte ens vill sätta på sig ett endaste klädesplagg för att det gör för ont, och man tror att allt hopp för ens stackars hud är borta, så finns det saker man kan lindra smärtan och skadan med.

Dr. Elizabeth Tanzi vid Washington Institute of Dermatologic Laser Surgery säger till Refinery 29 att det första man ska göra när man inser att man bränt sig är att direkt ta sig själv ut ur solen.

– Drick mycket vatten och återfukta, för att mycket vatten försvinner ut genom huden. Och ta icke-sterioda antiinflammatorisk medicin som Ibuprofen, råder hon.

Ens första instinkt är ofta att smörja på den mest återfuktande, tjockaste body buttert man har hemma, men Dr. Tanzi säger att man ska stå emot den lusten. Tjocka krämer kan verka förslutande och fånga in hettan. Istället ska man applicera en lätt fuktkräm, gärna en som legat i kylskåpet ett tag och blivit kyld, för att kyla ner och återfukta den brända huden.

Som ni alla säkert vet eller hört vid det här laget är också vår allas bästa aloe vera den bästa kuren efter att ha bränt sig.

– Huden fortsätter bränna sig i timmar efter att du kommit ur solen, så du måste smörja in den med aloe vera gel, säger hudterapeuten Joanna Vargas.

Och har du problem att sova? Vargas berättar att hon tejpar på aloe-löv på det brända området när hon ska sova och enligt henne hjälper det och inflammationen direkt.

Om man däremot inte har en massa aloe-löv liggandes (läs: växandes) hemma – för vem har det? – så delar Vargas med sig av fyra hemmakurer du kan ta till när du har bränt dig.

Läkande aloemask
3 msk aloe vera juice
1 msk aloe vera gel
2 droppar rosolja

Blanda ingredienserna och applicera sedan med en bomullsboll på det brända området i 20 minuter. Det tar ner rodnaden och skyndar på hudens läkningsprocess.

Lugnande yoghurtmask
8 msk yoghurt
2 msk honung

[adSpace]Blanda, applicera och låt verka i en kvart. Skölj sedan av med ljummet vatten. Honungen återfuktar medan yoghurten hjälper mot inflammationen.

Avokadohjälpen
3 msk olivolja
1/2 avokado

Blanda, applicera och låt verka i en kvart. Avokado är antiinflammatoriskt som återfuktar och ger viktiga vitaminer till huden, medan olivoljan mjukar upp solbränd hud.

Gurka- och kamomillkompress
1/2 mugg kamomillte
1 msk rosmarin
1 msk mjölk
3 skivor gurka

Blanda kompressen och låt verka 20 minuter. Ingredienserna kyler och tar bort inflammationen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.