BRÖLLOPSTÅRTAN PÅ INTIMAN 11-28 NOVEMBER

0
Brollopstartan_Foto_Markus_Garder

 

Den 11 – 28 november spelas komedin Bröllopstårtan på Malmö Stadsteaters scen Intiman.

 Bröllopstårtan är en samproduktion mellan Riksteatern och Malmö Stadsteater. Pjäsen baseras på ett verkligt fall från USA där en konservativ bagare vägrade baka en bröllopstårta till ett samkönat pars bröllop.

Bröllopstårtan, skriven av Bekah Brunstetter, som också ligger bakom TV-serien This Is Us, är en rapp och underhållande komedi som har haft stor framgång i USA. Med en rolig och skruvad twist ställs svåra moraliska frågor på ett varmt, humoristiskt och rörande vis.

Vi får följa Della som driver ett bageri, känt för sina makalösa tårtor. När bästa vännens dotter Jen frågar om Della vill göra tårtan till hennes bröllop, blir hon först överlycklig. Men när Della, som är en djupt troende kvinna, förstår att Jen ska gifta sig med en kvinna tvingas hon ifrågasätta sin övertygelse om hur ett äktenskap egentligen ska se ut.

– Bröllopstårtan beskrivs kanske bäst som en lesbisk romcom om diskriminering. Det låter såklart motsägelsefullt att en komedi kan baseras på något så osexigt som diskriminering, men författaren lyckas på ett briljant sätt, med värme och humor, fånga hur svårt det kan vara för människor som kommer från så olika typer av sammanhang att mötas över något så enkelt som en bröllopstårta, säger regissören Carl Johan Karlson.

Föreställningen baseras på ett verkligt fall från USA där en konservativ bagare vägrade baka en bröllopstårta till ett homosexuellt pars bröllop. Fallet väckte stor uppmärksamhet och avgjordes i Högsta domstol.

– I arbetets gång har jag mött mina egna fördomar, och insett att jag inte alls är den där fördomsfria bögen jag alltid trott. Det har varit en viktig läxa som jag hoppas får mig att möta nya människor med lite mer empatisk blick framöver. Kanske över en bakelse av något slag, fortsätter Carl Johan Karlson.

I rollerna ser vi Kajsa Ernst, Thomas Hedengran, Malin Karlsson och Anna Sise.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.