Succé för Christer Björkman på Malmö Live

0
Christer Björkman

Fredag, lördag och söndag 10, 11 och 12 november var Christer Björkman huvudperson i Malmö Live Konserthus återkommande festival ”I huvudet på”. En stor del av artist-Sverige var på plats tillsammans med Malmö SymfoniOrkester, Malmö Vokalensemble och vår egen festivalorkester. Under helgen blev det fyra konserter och en hejdundrande schlagerklubbfest – allt inramat av en rad roliga och spännande kringaktiviteter runt om på hela Malmö Live.

Christer Björkman berättar själv om helgen då han var huvudperson på Malmö Live 
Att det blir tre shower är på grund av att formatet var det förra gången .Men det var en öppen fråga då det handlade om att hitta ideér till tre shower. När vi satt och pratade om det så gick det ganska snabbt fram till de första två och sedan så pratade vi lite om att vi ville göra något med mig och Niklas Strömstedt, eftersom han hade gjort låten ”I morgon är en annan dag”. En av tjejerna i produktionsteamet hade tagit fram en lista om vad som hände 1992 ,musikaliskt och vi tittade bara på varandra och sa herregud vilket år, det skulle vi kunna resonera runt  och då föddes den tredje showen. Det blev tre helt olika identiteter på de här kvällarna och då tänkte vi, Bra ! Då kör vi på det.

Här är ditt liv
På  lördagen kommer jag att få det svårt att hålla mig i skinnet. Jag vill ju egentligen helst vara i publiken och stå där nere och skrika och ropa och sjunga med och bara ta emot det här. Jag får hitta något slags mellanting, ha någon plats lite vid sidan av scenen där jag kan stå och digga när de andra framträder, för det är ju inte jag som är motorn i den föreställningen utan det är ju alla artisterna och alla hitsen. Däremot så är det min historia som ligger till grund för det och valet av artister och låtar. Men i övrigt så känner jag att den får flyga för sig själv.

Fredagen däremot är min stora musikaliska och känslomässiga utmaning, för den gräver verkligen ner i saker som betytt mycket för mig musikaliskt. Det kommer jag att berätta om och rama in föreställningen med. Det kommer att vara anekdoter, tankar och känslor avslöjar han.

Söndagen däremot där blir det mer Niklas som blir Maestro över den, där jag är hans gäst. Det blir lite som här är ditt liv, och jag vill inte veta så mycket över vad han har tänkt utan han får överraska mig istället. Så kvällarna har helt olika karaktär och ställer helt olika krav på mig.

Starkaste minnet  från genombrottet 1992. 
Det är två ögonblick. Den Euforiska glädjen över att ha gjort det, klarat det och vinna. Sedan är det förstås den motsvarande känslan fast tvärtom när jag kommer näst sist. Det kommer jag också ihåg hur det kändes. Det är ju två helt diametralt olika känslor , där den ena är djup besvikelse och den andra är enorm glädje och tillfredställelse. Det spannet inom tre månader det hann jag med. Och de kommer jag ihåg båda två precis lika starkt.

Malmö i mitt hjärta
Jag blev ju kär i den här staden när jag var här och tävlade i Eurovision. jag fick otroligt mycket stöd av människor på gatorna, de kom fram och önskade lycka till, det var inte bara en utan alla gjorde det. Det har suttit i sedan dess och jag kände exakt på samma sätt, när vi kom tillbaka med Eurovision Song Contest 2013. Jag har känt det i hela min artistkarriär, om jag har varit ute på turné så har den alltid varit väldigt bra när jag har uppträtt i Malmö.Jag är oerhört glad att jag får göra denna helgen  här i Malmö då jag känner det som att jag knyter ihop påsen då det var här det började.

Jag fick gå in i Garderoben igen efter tävlingen
1992 när Christer Björkman tävlade och vann melodifestivalen så var HBTQ-kulturen väldigt stark i Malmö. Trocadero var på topp med massor med kändisar som gäster, bland annat Björn Borg. Men Det var ändå en helt annan tid än idag enligt Christer.
Det var väldigt länge inom just musikbranschen som man hade en uppfattning om att det där skulle stå i vägen för karriären. Varför det var så vet jag inte men det där var ju någonting som sades till mig, att ”ligg lite lågt med det där”. Det kom i samma ögonblick som jag är på väg upp på scen och har vunnit ,så det fanns inte heller någon tid att tänka igenom det .Grejen är den att vi hade inte ens tänkt tanken att jag skulle kunna vinna. Vi hade tänkt på allt annat. Vi hade planerat festen efter en seger, och vi hade bokat hyllan på Café Opera. Allt var riggat för att vi skulle ha fest efteråt men det berodde ju bara på att jag hade förberett för vinst, för det var det som var målet för att jag skulle få vara med i tävlingen. Jag hade jag själv sagt till alla, att det kommer inte att hända att jag vinner för låten är för lugn. Den kan bli en hit men jag kommer inte att vinna. Så blev det ändå så att jag vann och då plötsligt började människor omkring mig tänka ” Helvete, vad gör vi nu då ?” Sedan kommer någon på ”sablar vi har inte pratat om det där, det kan han ju inte säga !” Jag antar att det var så man tänkte. Så de skickade upp min kompis från Frankrike som skrev den franska texten så hon var den första att gratulera mig och såg hon till att pussa mig och sedan var det kört. Då var man inne i garderoben igen. Det var märkligt ! Jag ute i 15 år först sedan klev jag in i den igen och var där i fyra år och sedan kom jag ut igen. Det roliga är att det hade aldrig funkat idag. Det hade tagit en kvart efter sändningen var över, så hade hela internet varit fullständigt översållat med bilder på mig och diverse män.

Det här skall bli oerhört spännande och jag hoppas verkligen att folk kommer hit med öppna sinnen och bara kastar sig ut och tar emot och ger. 

Här kan ni läsa mer om Christer Björkman

Glöm inte bort att ta del av våra övriga featured artiklar på Veckotidningen!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.