Costa Rica ger dig en fantastisk semester

0
photo : Lindsay Loucel

Costa Rica är ett perfekt resmål för dig som älskar att upptäcka vacker natur.

Här finns vackra stränder, levande vulkaner som Arenal och tropisk djungel. Du kan också vandra i bergen Monteverde eller naturreservatet Manuel Antonio.

Du kommer antagligen att landa i huvudstaden San José, en vibrerande och bullrig stad med en massa viktorianska herrgårdar. Missa inte den tjusiga nationalteatern, och vill du shoppa är du på rätt ställe.  Men låt inte storstaden vara målet. Costa Rica har en unik historia av rättvisekamp och fred, vilket gör det till det ledande landet i Centralamerika vad gäller demokrati, tryckfrihet, miljötänk och turismkonkurrenskraft. Ekoturism är något man satsar stort på nu.

Magnifik natur

Naturen är det stora dragplåstret i Costa Rica; se La Fortuna-vattenfallen, besök Jaguar Rescue Center i Puerto Viejo eller se ett av de många

kaffeplantagen som lagt grunden för Costa Ricas välstånd. Att surfa i Tamarindo eller Santa Teresa, eller yoga i Montezuma är också populära tidsfördriv, och missa inte att besöka ett mangroveträsk, vulkan eller snorkla vid Tortuga Island. Stränderna här är vita, svarta eller rosa.

Skumpiga vägar

Att ta sig runt i Costa Rica med buss är billigt – men komplicerat. De flesta bussar kommer inte att åka raka vägen utan stanna och hämta upp folk var och varannan minut. En variant kan vara att kombinera buss och taxi som är relativt billigt. Vägarna är skumpiga, och hyr du bil bör du se till at den har rejäla däck och stark motor.

Klimatet är tropiskt och subtropiskt – torrperioden är mellan december och april.

Costa Rica, formellt Republiken Costa Rica,[4] (spanska: Costa Rica eller República de Costa Rica), är en republik i Centralamerika. Landet gränsar till Nicaragua i norr, Panama i sydöst, Stilla havet i väst och syd, samt till Karibiska havet i öst. San José är landets huvudstad och även den största staden i Costa Rica med cirka en tredjedel av befolkningen i storstadsområdet.

Namnet Costa Rica betyder “den rika kusten”. Costa Rica var det första landet i världen att författningsenligt avskaffa sin armé, något som består än idag. År 2007 tillkännagav Costa Ricas regering att de till 2021 vill bli det första koldioxidneutrala landet i världen.[5][6][7] Trots att landet till ytan är ett av de mindre länderna i världen är det ett av de biologiskt rikaste, med cirka 5 % av alla världens arter.

Jörgen Ulvsgärd har skrivit en bra guide om Costa Rica  

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.