DANCE OF THE VAMPIRE GÖR MIG HELT VAMP YR AV BEUNDRAN

0
Fotograf: Miklos Szabo

Regissören Daniel Bohr, Scenografen och Kostymören Paul Farnsworth slår tillsammans med Per Engström ( Musikalisk bearbetning) i taket med Ny teaters senaste Musikal ”Dance of the Vampires” . Det blir stundtals ren scenkonst.

Alla medverkande är som klippt och skurna för sina roller. Peter Jorde har både den känslighet och komiska ådra som behövs för att Greve von Krolocks galna personlighet skall få en trovärdig framställning. 

Det är en strålande kemi mellan professorns assistent Alfred ( Sören Torpegaard Lund) och Värdhusets dotter Sarah ( Monica Isa Andersen) . 

Fotograf: Miklos Szabo

Professor Abronsius ( Kim Hammelsvang) tävlar med Grevens betjänt Koukol ( Henrik Lund) om att få de flesta skratten. 

Värdshusägaren Chagal ( Jesper Asholt) är klockren som nybliven vampyr när han lovar Professorn att han skall bli vegetarian om han slipper få en träpinne i hjärtat. 

Chagals tjänsteflicka (Julie Steinicke) har en underbar röst och  en stor närvaro.

Musikalen spränger nästan gränserna för vad som är möjligt i en musikal. Det är en komedi och skräckfilm. Ett drama, en flamboyant Vampyrfilm med androgyna vampyrer och vackra vampyrinnor.  En föreställning där alla sångerna och melodierna tävlar om att överträffa varandra. Alla vampyrerna med Grevens son Herbert (Anders Bilberg) i täten tar över föreställningen när Greven inte är på scen. Jag är verkligen imponerad över att artisterna klarar av att sjunga så många showstoppers .
Det är som en mix av Fantomen på operan, Cats och en konsert med Whitney Houston när hon stod på topp. När 10 dansare gett järnet i 10 minuter och vi gör oss beredda att applådera kommer Greve von Krolock
(PeterJorde)  ut på scenen och sjunger skjortan av alla som är i närheten. Det är ett rasande tempo och när man sitter helt yr av premiäryra så biter Greven Sarah ( Monica Isa Andersen)  i halsen så blodet stänker. Det blir verkligen makabert och synnerligen underhållande då Greven börjar dansa vals med hela ansiktet fullt med blod. Det påminner om en zombie som är klädd som en markis med en danspartner som är täckt i blod.  Jag tänker att hade Tarantino gjort en musikal, hade det varit som Dance of the Vampires.  Ett exempel är numret  Vitlök som är väldigt originellt. 

Fotograf: Miklos Szabo

Polanski som regisserade orginaluppförandet i Wien 1997,  tar verkligen ut svängarna  och kastar sig vilt mellan genrerna. Vampyrmusikalen är som en installation med pampig musik av Jim Steinman 

Jag är imponerad över att det finns så många karismatiska skådespelare med ett så uttrycksfullt utseende som kan sjunga så otroligt bra. Det är världsklass från början till slut. Ny Teater har verkligen maxat scenografin, kostym och smink. Alla klänningar och kappar  är så bländande vackra att de skulle göra succé på vilken catwalk som helst i Paris, Milano, New York eller London. Jag skulle själv kunna tänka mig att svepa in på Det Ny Teater i Grevens kappa i röd krossad sammet med guldbrodyrer. 

REVIEW OVERVIEW
DANCE OF THE VAMPIRE GÖR MIG HELT VAMP YR AV BEUNDRAN
Previous articleKULTMUSIKAL PÅ NY TEATER
Next articleAll Inclusive- framtidens hyresrätt?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.