Danmark firar – Drottning Margrethe 80 år

0
H.M. Drottning Margrethe, H.K.H. Kronprins Frederik och H.K.H. Prins Christian. Foto Per Morten Abrahamsen

Idag den 16 april, fyller den danska drottningen Margrethe 80 år. För Danmark och danskarna, som älskar sin drottning, är detta en stor dag och den kommer att firas trots de Corona-restriktioner som råder i landet. Men hur firar man en typisk födelsedag i Danmark och hur kommer drottningens födelsedagsfirande att gå till?

I Danmark säger man ´tillykke´ när någon fyller år och självklart firar man med tårta och sång. Men man firas inte bara hemma utan också ofta på sin arbetsplats av sina kollegor. Skrivbordet brukar då dekoreras med danska flaggor och ofta har också tårtan dekorerats med små danska flaggor. Är det ett barn som fyller år så är tårtan formad som konturerna av en människa och kallas för ´kagemand´. Att fylla år i Danmark ses som ett utmärkt tillfälle att plocka fram och fira med den danska rödvita-flaggan ´Dannebrogen´.

Så hur kommer nu drottning Margrethe fira sin dag? En typisk kunglig födelsedag kan börja hos hovleverantören Perch´s Theahandel med tea, champagne och scones. Klockan 12 kommer drottningen att följa bytet av högvakten på Amalienborgs slottsgård. Vanligtvis skulle drottningen också vinka från sin balkong till hundratals flaggviftande danskar som i samband med sitt slottsbesök också skrivit sina hälsningar till drottningen i en speciell gratulationsbok som gjorts i ordning på slottet. Men i år ställs det traditionella firandet in på grund av den rådande situationen.

På torsdag den 16 april kommer drottningens 80-åriga födelsedag att firas lite annorlunda över hela Danmark, då folksamlingar på mer än 10 personer inte är tillåtet. Den danska flaggan ´Dannebrogen´ kommer hissas över hela landet och prick kl. 12 kommer stora delar av danskarna att stanna upp, vart de än befinner sig, för att sjunga för sin drottning.

Under dagen kommer dansk TV att sända, både gamla och nya, dokumentärer om drottningen. Då folk inte kan besöka slottet för att skriva sina gratulationer i födelsedagsboken så har det danska kungahuset ordnat med en hemsida där folket kan skriva in sina gratulationer digitalt. Hovet har också publicerat en speciell fotoserie av H.M. Drottningen Margrethe II, H.K.H. Kronprins Frederik och H.K.H. Prins Christian.

I år har den danska drottningen en speciell födelsedagsönskning som hon vill dela med det danska folket. Istället för att folk sänder födelsedagsbuketter till henne, så vill hon att folket skickar buketter till de äldre i landet som just nu har det extra svårt under Corona-krisen.

Tillykke önskar vi den danska drottningen!

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.