Dansk Drömsemester vid havet

0

På Nordjylland hittar du allt som behövs för en härlig semester, här kan du kombinera avkopplande dagar på stranden med spännande aktiviteter.

Vi guidar dig till allt från ljuvliga sandstränder och mysiga badhotell till de charmigaste badorterna. Här börjar din semester på Nordjylland.

Danmarks charmigaste badorter

Nordjylland är känt för sina många charmiga badorter och byar, frågan är bara vilken som blir din favorit. Magiska Skagen är utan tvekan en av de mest populära och alltid ett säkert kort. Skagen har flest soltimmar i Danmark och det fantastiska ljuset sprider ett gyllene skimmer över havet och stränderna. Här finns flera unika naturupplevelser, som udden Grenen där de två haven Skagerrak och Kattegat möts, och den enorma vandrande sanddynen Råbjerg Mile.

Den unika semesterpärlan Blokhus har en av Nordeuropas bästa stränder med fin vit sand. Under sommaren lever detta gamla fiskeläge upp med musik, aktiviteter och folkvimmel på caféer och restauranger. På den breda stranden hålls en rad större evenemang som den berömda Drakfestivalen. Du kan läsa om fler evenemang här.

Mysiga Lökken är en annan klassisk badort känd för sina fina stränder och de 500 karakteristiska vita badhusen som går under namnet ”den vita byn”. Hit har folk rest i generationer för att uppleva havet och den mysiga byn med ett rikt caféliv och massor av hygge. Løkken är även ett av de mest nybörjarvänliga surfställena i hela Danmark.

Unna dig att bo på ett klassiskt badhotell

Vill du uppleva en härlig mix av dansk nostalgi och modern lyx? Då ska du checka in på ett klassiskt badhotell. Här kopplar av man av i natursköna omgivningar och njuter i fulla drag av sommar med lata dagar på stranden och fantastisk mat. Badhotellen har ofta en lång och spännande historia och stämningen är öppen och trevlig.

5-stjärninga Ruths hotel ligger mitt bland de ikoniska gula husen i centrum av Skagen och har en rustik charm, wellness-avdelning och förstklassig gastronomi. Klassiska Brøndums Hotel är känt som den plats där Skagenmålarna brukade träffas och hotellet har alltid haft en nära koppling till Skagens Museum. Brøndums bjuder på vackra miljöer och hög kvalitet på både mat och vin.

Hjorths Hotel är ytterligare ett klassiskt badhotell där det är enkelt att koppla bort vardagen och låta sig förföras av den fantastiska utsikten som bjuder på böljande sanddyner och hav så långt ögat når. Du kan läsa mer om alla fantastiska badhotell på Nordjylland här.

Unika naturupplevelser

Både hav och sand har satt sin prägel på Nordjylland och det kan få dramatiska konsekvenser. I år är sista chansen att se den ikoniska fyren Rubjerg Knude där den står i dag. Fyren som håller på att slukas av havet kommer att flyttas efter sommaren.

Naturens påverkan blir även tydlig när du besöker den Tilsandede Kirke som under årehundradena långsamt har begravts i sanden. I dag är det endast kyrktornet som sticker upp, en ovanlig syn som lockar många besökare. Ännu en spektakulär sandpräglad upplevelse är Råbjerg mile, Nordeuropas största vandrande sanddyn, som flyttar sig ungefär 15-20 meter varje år. Det kan vara lite tufft att ta sig upp till toppen (runt 20 meter) men utsikten är väl värd besväret – och alla sand i skorna.

Surfa vid Cold Hawaii

Surfparadiset Cold Hawaii är en kuststräcka i Thy där man kan hitta inte mindre än 29 surfspots. Samlingspunkten är byn Klitmøller som har utvecklats till en levande surfkoloni med spännande restauranger, uteställen och aktiviteter. Här råder utmärkta förhållanden för både våg-, vind- och kitesurfning och SUP (Stand up paddle board) – och det är inte bara för proffs, här finns även surfcamps och goda möjligheter för nybörjare att lära sig surfa. Testa Cold Hawaii Surf Camp eller Westwind Surf.

Vandra i Danmarks sista vildmark

Nationalpark Thy, även kallad ”Danmarks sista vildmark”, är känd för sin fantastiska natur. Thy fungererar utmärkt för vandring och fantastiska naturupplevelser väntar i ett landskap som präglas av sand, vind och hav. Här finns böljande sanddyner, ljunghedar och några av Danmarks renaste sjöar.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.