Jag har haft en väldig tur och glädje med att få göra en massa olika saker berättar Loa Falkman

0
foto : Veckotidningen

Loa Falkman  har ett gott förhållande till Orfeus i underjorden

Jag gjorde den senast på Stockholms Operan för 25-30 år sedan i Göran Järvefelts uppsättning och då med ett litet underbarn som spelade fiol som var kanske en 8-10 år . Det lilla underbarnet har vuxit upp och är en vuxen man som heter Tobias Ringborg som dirigerar föreställningen. Han är en lysande dirigent . Det är kul att ha den sentimentala kopplingen.

Vad blir den största utmaningen med att spela  Olympens härskare Jupiter  ? 

Ja det är ju att hitta en balans, då allt är förstorat då teater handlar mycket om känslor men det måste  även finnas en grund i det vi säger och hur vi agerar även om det är känslofullt . Det är ju det som är teater att allt skall förstärkas och att det skall vara mycket känslor. 

Jag läste att Offenbach  skrev om Orfeus  under tiden den spelades för att den skulle vara aktuell.  Malmö kommer att använda samma grepp. Hur förbereder man sig för det ? Är du bra på att lära dig texter snabbt ?

Ja för all del , det är ju mitt yrke. Det blir ju så när man spelar in sig  att också  pjäsen tar sin form. I en Opera kan du inte riktigt ändra på något för där är det färdigkomponerat . Men i en operett är det ju talad text och det är det som är så roligt med just operett för här kan man skriva in något dagsaktuellt eller något speciellt som hänt.

Du har jobbat mycket utomlands . Vad är skillnaden mellan att jobba i Sverige och utomlands ?

Ja själva jobbet i sig är det ingen skillnad på om det är i Borås eller det är på Broadway.  Du har glädjen att samarbeta med världsdirigenter och världsregissörer på arbetet. Men de dagar du inte arbetar är det väldigt tomt och tråkigt.
Jag har varit på vissa jobb ensam och det är inte roligt. Livet pågår där hemma och barnen växer upp . Men där har min fru och jag varit väldigt konsekventa. Vi har varit med våra två söner så mycket som det har varit möjligt. Därför har jag  uppskattat  att kunna jobba så mycket  i Sverige så jag har fått  umgås med min familj som har varit det viktiga för mig. Att ha en grund att stå på.

Du verkar kunna spela allt . Finns det fortfarande något som du inte gjort som du skulle vilja göra. 

Det finns ju alltid roller som är intressanta . Jag har haft en väldig glädje och tur med att få göra en massa olika saker. Jag har varit väldigt nyfiken och jag har inte satt gränser för det som möjligen är fint och det som kanske är mindre fint utan är det bra så är det bra. Det har också gjort att jag har kunnat göra underhållning och film så jag har kunnat bo i Sverige. Jag har många kolleger, där det inte finns tillräckligt med jobb för mycket bra sångare utan de måste utomlands och sjunga.

har du något valspråk ?

Av ont kommer gott 

Det tog jag till mig efter min första debut 1971 på Vadstena Akademin, som jag är stolt ambassadör för.  Där tänkte jag för första gången “Varför händer det här mig ?”  Sedan tänker man , det var ju en sabla tur att det hände då och där så det öppnade möjligheter för något annat som annars inte skulle hänt. 

Hur tar du hand om rösten nu när det är vinter ?

Inga märkvärdigheter. Jag cyklar en timme varje morgon och håller mig i fysisk kondition. Det jag är försiktig med är att ta i handtag och liknande i förkylningstider. Leva ett sunt liv  och inte pjoska på något sätt. Sedan är jag hårt hållen av min fru som arbetat som balletdansös, som ser till att jag är äter riktiga grejer. Vi  även åker skidor och är aktiva hela tiden.

Kommer du att pendla mellan Stockholm och Malmö  ?

 Det är ganska långt mellan spelningarna i Mars och då kommer vi att bo i Stockholm annars kommer vi att bo i vårt sommarhus på Österlen när det är föreställningar. NU bor vi där på helgerna och det är en riktig lyx. 

Var får du din inspiration till dina olika roller ?

Som skådespelare så sätter man in på skådespelarbanken , när man ser folk och läskiga typer. De är alltid roliga att spela, så varje gång de skall ha ett svin så ringer de till mig . 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.