Dev Patel och Alicia Vikander i The Green Knight, som inspirerats av de odödliga berättelserna om Kung Arthur och riddarna av det runda bordet

0

Bland de titlar Scanbox säkrat nordiska rättigheter till under årets filmfestival i Berlin finns Burhan Qurbanis drama Berlin Alexanderplatz, ett av de mest omtalade tävlande bidragen. Asghar Farhadis och Paul Schraders nya projekt återfinns bland de övriga filminköpen, liksom Lee Isaac Chungs Sundance-belönade Minari. Här nedan presenteras årets inköp, som bjuder på stjärnor som Joaquin Phoenix, Alicia Vikander, Dev Patel och Oscar Isaac. 

Dev Patel och Alicia Vikander ses i The Green Knight, som inspirerats av de odödliga berättelserna om Kung Arthur och riddarna av det runda bordet. Kungens orädde systerson Sir Gawain (Patel) tar sig an att utmana den väldige, mytiske gröne riddaren (Ralph Ineson från Game of Thrones). På vägen kämpar Gawain mot vålnader, jättar och tjuvar, och kommer till insikt om att det han egentligen slåss för är sin heder och sitt värde i familjens ögon. Barry Keoghan från Dunkirk medverkar också i David Lowerysfantasiäventyr, som får USA-premiär 29 maj och svensk biopremiär under försommaren. Filmen är producerad av A24. TRAILER

Burhan Qurbanis tolkning av Alfred Döblins roman Berlin Alexanderplatz, som visades inom tävlan i Berlin, utspelar sig i modern tid. Berättelsens protagonist Franz Biberkopf är här immigranten Francis från Guinea-Bissau (Welket Bungué), som försöker hitta sin plats i ett kallt Berlin. Utan papper, nationalitet eller arbetstillstånd kämpar han för att hålla huvudet högt, men när han av den karismatiske Reinhold fr ett erbjudande att tjäna lätta pengar dras han sakta men säkert in i en tungt kriminell värld. Francis naiva tillit till Reinhold, som visar psykopatiska drag, bidrar till hans fall. En av filmens producenter är svensken Leif Alexis, som tillsammans med Qurbani tidigare tävlat i Berlin med Shahada. Berlin Alexanderplatz får premiär i Tyskland 16 april, och svensk biopremiär under hösten 2020. TRAILER

I Mike Mills drama C’Mon C’Mon spelar Joaquin Phoenix en konstnär som får i uppdrag att ta hand om sin systerson (Woody Norman från Poldark). De kommer att knyta oväntat starka band under en resa. Gaby Hoffmann från Girls och Transparent ses också i filmen, som produceras av A24 och får svensk biopremiär våren 2021. Scanbox har tidigare distribuerat Mike Mills film Alla tiders kvinnor.

Lee Isaac Chungs drama Minari vann såväl juryns stora pris som publikpriset på Sundancefestivalen i år. Steven Yeun (Bränd, The Walking Dead) och Yeri Han spelar Jacob och Monica, som på åttiotalet flyttar med två barn från Kalifornien till Arkansas för att bli grönsaksodlare. Det innebär en omställning inte minst för sjuårige David (Alan Kim), och hushållets dynamik förändras ytterligare när det utökas med Monicas rappkäftade mamma Soonja (Yuh-Jung Youn, The Housemaid). En delvis självbiografisk berättelse om vad som formar en familjegemenskap och ett hem. Minari produceras av A24 och får Sverigepremiär våren 2021.

Paul Schrader har skrivit och regisserat The Card Counter, där Oscar Isaac spelar den före detta soldaten William Tell, vars tillvaro går ut på kortspel för pengar. En dag möter William den aggressive Cirk (Tye Sheridan) som vill ha hans hjälp att hämnas på en överste, spelad av Willem Dafoe. William ser en chans att återfå sin värdighet genom att avhålla Cirk från hans destruktiva planer, och tar med den sårbare unge mannen på en road trip mellan olika casinon. Resan finansieras av hemlighetsfulla La Linda (Tiffany Haddish) och den omaka trions mål är världsmästerskapen i poker i Las Vegas. Men under försöket att hålla Cirk på den breda vägen dras William ner i sitt eget förflutnas mörka vrår. Svensk biopremiär hösten 2021.

Tvåfaldige Oscarsvinnaren Asghar Farhadi återvänder i A Hero till hemlandet Iran; hans kommande dramafilm får Sverigepremiär hösten 2021. Scanbox distribuerade Farhadis senaste filmer The Salesmanoch Alla vet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.