Namntvist med barkedja – om Dunderhonung

0
Dunderhonung

Bamse är världens starkaste björn – men tvisten mot barföretaget förlorade han.

PRV fastslår att det är okej att kalla en shot för ”dunderhonung”. Bamseförlaget menar att det är olämpligt att associera barnens hjälte med sprit. Seriefiguren Bamse förlorade varumärktestvisten mot barkedjan Shotluckan. Tvisten gäller namnet dunderhonung. I Bamseäventyren måste världens starkaste björn äta honungen för att få sina superkrafter. Andra som smakar på produkten, som skapas av Bamses farmor, drabbas i stället av magont. När Shotluckan införde en shot på sin drinklista som hette just Dunderhonung reagerade Bamseförlaget.

– Kopplingen till sprit är olämplig, som vi ser det. Det gör det här lite värre, säger Bamseförlagets vd Ola Andréasson till Nyhetsbyrån Siren. Men PRV, Patent- och registreringsverket, menar att ordet inte är tillräckligt känt för att shoten ska stoppas.

”Dunderhonung är en unik benämning och en mycket viktig beståndsdel i Bamse och hans värld”, skriver PRV i sitt avgörande. PRV konstaterar också att det inte finns någon utredning om hur stor marknadsandel som varumärket har, eller hur stora investeringar som gjorts för att marknadsföra det . Shotluckan har bemött Bamseförlaget med argumentet att shoten så uppenbart vänder sig till vuxna och att det inte finns någon förväxlingsrisk. Och nu får de alltså rätt att fortsätta sälja sin shot. Ola Andréasson säger till Siren att företaget ska fundera på om beslutet ska överklaga. Han är son till Bamses skapare Rune Andréasson som var bosatt i Viken i Höganäs i Skåne. Bamse har funnits sedan 1966 och fick en egen tidning 1973. Shotluckan har barer i bland annat Lund och Halmstad.

Flera tidningar och medier har uppmärksammat den här namnstriden, däribland SVT

Vill ni läsa mer om olika inrikesnyheter så hittar ni det under fliken Inrikes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.