Efterlängtad återutgivning: Martin Hägglunds debutbok Kronofobi

0

Vårt enda liv fick den hyllade filosofen och Yale-professorn Martin Hägglund att utnämnas till en av de främsta tänkarna i världen.

Nu ger bokförlaget Volante ut hans debutbok Kronofobi i nyutgåva. Boken skrev Martin Hägglund när han bara var i tjugoårsåldern. I denna nyutgåva ingår också som fristående essä Hägglunds uppskattade Sommar i P1 från 2020, en utmärkt introduktion till hela hans filosofiska värld.

I centrum för debuten Kronofobi står ett för Hägglundläsaren välbekant begär efter att hålla kvar vid det ändliga, att minnas det som alltid kan glömmas bort.

Kronofobi utforskar Martin Hägglund det han kallar vårt “kronofobiska” begär genom läsningar av författarna Gunnar Björling, Katarina Frostenson och Vladimir Nabokov. I bokens andra del utmanar han klassiska filosofiska frågeställningar om tidens väsen genom att utveckla tidsanalysen i en studie av Jacques Derridas dekonstruktion, som förankras via kritiska läsningar av framförallt Augustinus, Husserl, Freud och Levinas.

Om nyutgåvan säger Martin Hägglund själv från hemmet i New York:

– Det känns fantastiskt att få ge ut min debutbok på nytt tillsammans med mitt Sommarprogram. Responsen från lyssnare har varit djupt inspirerande och många har att att programmet ska finnas i bokform. Det gläder mig att mitt Sommar nu kan läsas i egen rätt och samtidigt leda läsare in i min första bok, som har utgjort en viktig grund för mitt skrivande och tänkande under två decennier.

Ur Sommarprogrammet:

“Jag vet att det är i ögonblicken som allting kan vara och allting kan gå förlorat. Så länge tiden ännu finns och vår omsorg kan göra tillvaron synlig. Så länge världen ännu lyser och innan allting upphör.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.