Ester Almqvist – Jag lever i två världar på Malmö Konstmuseum Vernissage 1 dec kl 14.00

0

Ester Almqvist – Jag lever i två världar på Malmö Konstmuseum. En utställning som lyfter fram konstnären Ester Almqvist, som runt sekelskiftet 1900 var en central gestalt inom svenskt konstliv.

Ester Almqvist (1869–1934) har beskrivit sitt liv som att hon levde i två världar. I den ena var hon tillsammans med sina konstnärsvänner ”solmänniskorna”. I den andra bodde hon tillsammans med sin gamla mor på den småländska gården Fogdeholm.

I utställningen får vi möta Ester Almqvists båda världar. Vi följer henne från Valands konstskola i Göteborg och fram till de sista åren av hennes liv i Lund på 1930-talet. I början skildrar hon det stilla livet hemma på gården. Det är mamman, systern och mostern som läser, handarbetar eller samtalar i fotogenlampans ljus. Längre fram tar Ester Almqvist steget in i ett expressivt uttryckssätt med starka färger och lämnar det tunga sekelskiftet bakom sig.De som kommer och tittar på utställningen möter en konstnär som ständigt utmanar sig själv. Ester Almqvist fick en klassisk skolning men sökte sig snart till det radikala Konstnärsförbundet och fortsatte att utveckla sitt uttryck hela livet.

– Istället för att måla säljande blomsterstilleben, så skildrar hon det framväxande industrisamhället och arbetarnas slitsamma vardag – en talande kontrast till hennes tidiga nationalromantiska verk, berättar Martin Sundberg som satt samman utställningen tillsammans med Cecilia Widenheim på Malmö Konstmusem.

Ester Almqvist var under sin livstid en uppskattad vän och kollega som hade ett stort nätverk runt sig, inte minst andra kvinnliga konstnärer som stöttade varandra i en mansdominerad konstvärld. I utställningen får vi träffa flera av hennes lärare, kolleger och vänner – Carl Larsson, Maja och Gustaf Fjaestad, Tora Vega Holmström, Siri Derkert, Vera Nilsson och många fler.

– Malmö Konstmuseum har över 2000 verk av Ester Almqvist i samlingen. Det rika materialet av skisser och målningar gör att vi kan lyfta fram flera olika sidor av hennes fascinerande konstnärskap i utställningen, säger Cecilia Widenheim, chef för Malmö Konstmuseum.

Utställningen har vernissage den 1 december klockan 14.00 och visas fram till den 22 april 2019. Utställningen är ett samarbete med Norrköpings Konstmuseum. I samband med utställningen släpps ett spännande program som bland annat bjuder på en bokcirkel gästad av författarna Ulrika Knutson och Fatima Bremmer (Ett jävla solsken).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.