Eugène Ionescos pjäs Ledaren (Le Maître) får premiär på Opera Verkstaden 12 Mars kl

0

En Utropare i staden annonserar ankomsten av den store Ledaren för två beundrare och ett älskande par. Men kan man lita på det Utroparen entusiastiskt säger? Och vem är egentligen Ledaren?

Med Sverigepremiären av Ledaren, av den franska kompositören Germaine Tailleferre och med libretto av absurdisten Eugène Ionesco, fortsätter Operaverkstan sin undersökning av 1900-talets kammaroperor.

Germaine Tailleferres och Eugène Ionescos Ledaren (Le Maitre) är en absurdistisk kammaropera, skriven i efterdyningarna av det andra världskriget. Den konstnärsgeneration som då rörde sig i det befriade Paris hade sett vad propaganda och starka ledare kunde resultera i sedan koncentrationslägren öppnats. Den antiauktoritära hållning de representerade då, känns lika viktig i dag.

Operaverkstans ledare Maria Sundqvist regisserar denna första svenska uppsättning av Ledaren. På scenen står Nils Gustén som Utroparen, årets Confidencen-stipendiat Fabian Düberg som Pojkvännen, Helena Magnusson som Flickvännen, Ola Simonsson som Beundraren och Persia’s got talent-deltagaren Negar Zarassi som Beundrarinnan.

Ledaren ingår i Operaverkstans satsning Det stora operaäventyret, som ska introducera barn i mellanstadieåldern för operakonsten. Äventyret inleds med ett klassrumsbesök, där barnen får höra om opera, om föreställningen samt göra sin egen mask. De maskerna används sedan som rekvisita i den föreställning av Ledaren barnen senare får se på Verkstan. Det stora operaäventyret avslutas med en guidad visning av huset.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.