Fåglarna kommer allt tidigare, eller?

0
Illustration- Ola Langvall, SLU

Nu

när det blev varmt i stora delar av landet redan i februari, har säkert många uppmärksammat de första vårtecknen, inte minst att flyttfåglar börjat återvända till våra breddgrader.

Nu ska Fågelkalendern kartlägga om flyttfåglarna kommer tidigare på våren och lämnar landet senare på hösten genom att samla in fågelobservationer med hjälp av en ny mobil-app. Få saker är så spektakulära som när flyttfåglarna kommer tillbaka från sina övervintringsplatser. Inte bara fågelskådare fascineras av naturens totala omvandling på våren. I Fågelkalendern omsätter vi detta intresse för vårtecken till en organiserad miljöövervakning, och alla kan hjälpa till. Nu finns det en mobil-app för Fågelkalendern (än så länge bara för android-telefoner) som möjliggör enkel rapportering, direkt till Artportalen – en webbplats för observationer av Sveriges växter, djur och svampar. Inom Fågelkalendern kan den som gillar att observera vårtecken och hösttecken, genom sina egna fågelspaningar på hemmaplan, bidra till förbättrad kunskap om hur naturen förändras över årstiderna och över åren, i hela landet. Fågelkalendern är ett nätverk av flera hundra observatörer där nybörjare och erfarna samlar in data sida vid sida.

– Fågelobservationerna i Fågelkalendern samlas in på ett sätt som gör att vi kan jämföra dem med historiska landsomfattande fågelsobservationer som insamlats under åren 1873–1951, och se hur mycket olika arter påverkas av ett förändrat klimat i olika delar av landet, säger Ola Langvall från SLU och Svenska fenologinätverket. Fågelkalendern är en del av Naturens kalender, vars mål är att samla in standardiserade observationer från hela landet av vårtecken, hösttecken och annat som indikerar hur naturen följer årstidernas förändringar. Fågelkalendern är ett samarbete mellan Svenska fenologinätverket, BirdLife Sverige, Stockholms universitet och Artportalen. Svenska fenologinätverket är ett samarbete mellan ett flertal universitet, myndigheter och ideella föreningar, med Sveriges lantbruksuniversitet som huvudman, som driver Naturens kalender i Sverige.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.