Fisk och sjömat – superfood för fertilitet

0

En ny studie visar att regelbunden och hög konsumtion av fisk och sjömat ökar chanserna att bli gravid.

En sidoeffekt var att hög konsumtion av sjömat även ökade sexlusten. En amerikansk studie har visat att de som åt sjömat mer än två gånger i veckan blev gravida snabbare. Undersökningen genomfördes under ett års tid och kartlade de dagliga kostvanorna hos 500 par som försökte bli gravida. 92 procent av dessa par lyckades bli gravida efter ett år, medan motsvarande andel bland den grupp som åt mindre sjömat var 79 procent.

Även samlagsfrekvensen hos paren som åt mer fisk och skaldjur var högre. Däremot förklarade den ökade frekvensen inte till fullo att kvinnan blev gravid tidigare varför ytterligare studier krävs. Studien kommer från Harvard T.H. Chan School of Public Health i USA, där forskarna har sett en positiv inverkan av omega 3-fettsyror för fertiliteten hos både män och kvinnor.

– Studien tar sjömaten från köket till sänghalmen och visar en spännande koppling mellan intaget av fisk och fertilitet. Jag ser fram emot att följa hur detta påverkar svenskarnas konsumtion av sjömat framöver, säger Sigmund Bjørgo, Sverigechef på Norges sjömatråd.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.