Fördelarna med att gråta

0
(Black and white) beauty girl cry ,Upset, women crying Sad

Vissa har lätt till tårar medan andra alltid håller ögonen torra – nu visar en ny studie att det tidigare dock är att föredra, i alla fall ur ett hälsoperspektiv.

En studie som undersökt nästintill 200 personer har nu gjort en intressant upptäckt – närmare bestämt vilken funktion tårar kan fylla.

Mätte hjärtslag och hormonnivåer

Studien, som utfördes på University of Queensland, lät först deltagarna se ett sorgligt eller neutralt klipp. Efter det fick de sänka ner händerna i iskallt vatten.

Samtidigt som deltagarna gjorde dessa saker mättes både deras hjärtslag och andning. Även saliv-tester togs för att kontrollera hormonnivåer. Och det var här som det framkom en intressant detalj.

Fördel för de som grät

Samtliga av deltagarnas hjärtslag och andning ökade under testerna –  men de som grät lyckades självmant sänka hjärtslag och andning, i alla fall efter de sorgliga klippen.

Det här innebär att tårar kan fylla en viktig funktion i att lugna ner sig själv.

Det var dock ingen skillnad mellan gråtarna och icke-gråtarna i hur de reagerade på isvattnet.

Kan skilja sig ifrån verklig situation

Det här resultatet visar att det kan finnas vissa fördelar med att ha lätt till gråt. Forskarna betonar dock att det inte går att veta om resultatet skulle vara detsamma i en “riktigt” situation som i en iscensatt. Det kan också vara skillnad på om man gråter ensam eller i grupp, skriver DailyMail.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.