Första gången jag såg Matilda i London, då blev jag blixtförälskad säger Elisabeth Linton som regisserar Matilda-The Musical

0
Foto: Linton.dk

Elisabeth Linton regisserar Matilda-The Musical på Malmö Opera .

Hon regisserade Operan Snödrottningen förra året på Malmö Opera. Hon har även regisserat  Evita i Köpenhamn och även många andra operauppsättningar som Boheme, Tristan och Isolde och nyskrivet material på Det Konglige Teater i Köpenhamn.

Var var det som gjorde att du nu ville göra en musikal då du har ett stort hjärta för opera ?

För mig är det den goda historien som är det viktiga. Sedan kan det var talteater,  musikal eller opera.Historien och musiken är avgörande. I Matilda har vi full pott på allt. Bra historia,bra text, bra musik.

När fick du den här ingivelsen till att jag vill regissera  Matilda, The Musical ?

Första gången jag så Matilda i London, då blev jag blixtförälskad men då hade jag ingen tanke på att jag någonsin skulle regissera den. Jag tänkte till och med att den här går inte att göra i Sverige då vi behöver alla de här barnen.
Men så fick vi det här fantastiska samarbetet med Malmö Kulturskola, som skapade Matildaskolan och gjorde det möjligt.
Det var också så att jag blev fast knuten till Malmö Opera och vi skulle lägga upp en reportoar . Då Leonard Bernstein skulle fyllt 100 år 2018 ,så ville vi spela West Side Story som är en klassiker och då skulle vi även hitta en musikal som skulle vara i samma säsong  och då förslog jag Matilda. Det är en modern nyare musikal , som passar bra och talar till en annan publik, och som passar bra till att ta med sina barn. Det är ju ändå inte en barnmusikal, utan en musikal för alla åldrar.

Hur är det att regissera så pass många barn i så skiftande åldrar ?

Det är jätteroligt. Det gäller att man är vaken. Men man får också otroligt mycket energi.

Vad är den största utmaningen med att sätta upp Matilda ?

Den största utmaningen är väl att jag tycker att uppsättningen i London är så oerhört bra. ”Hur skall jag kunna göra det lika bra ? ” Sedan får jag inte göra det likadant utan hitta lite eget. Mitt eget sätt att göra en lika bra uppsättning.

Hur känns det en veckan innan premiären ?

Det känns bra , men det törs jag nästan inte säga. Vi som jobbar med teater är lite vidskepliga. Det känns som att vi är precis där vi skall vara, nu en vecka innan premiär. Det blir kul, det blir bra !

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.