Fotograf Pierre Mens är Malmö stads kulturpristagare 2018

0

Malmö stads kulturpriskommitté har  tilldelat fotograf Pierre Mens 2018 års kulturpris. Kommitténs motivering är: Pierre Mens har en kulturpolitisk bredd som bara en livsgärning kan ge. Men hela tiden med bilden, stilla eller rörlig, som medium. Han inledde sitt fotograferande som en ung påg tidigt 50-tal och sålde sin först bild på MFF till Kvällsposten 1954.

Med en kärlek till fotbollen i allmänhet och MFF i synnerhet har han sedan denna första bild dokumenterat praktiskt taget varje hemmamatch.

Periodvis har Pierre Mens arbetat med rörlig bild, både som producent, regissör och filmfotograf i en serie produktioner för Rädda Barnen och Sveriges television. Men det är med stillbilden hans avtryck är störst. Och i Malmö är det inte bara fotbollen som dokumenterats. I ett tiotal böcker med Malmötema har han i bild berättat om det vi ser dagligen, Öresundsbron, Turning Torso och Malmö Högskola, det som idag är Malmö Universitet. Men också minde kända delar av stadens historia, exempelvis ”Den okända staden” om Malmö Östra Sjukhus.

Med mer än en miljon bilder i sitt arkiv är hans bidrag till Malmös kulturarv oerhört stort och utgör en omistlig del av berättelsen om vår tid.

För denna betydande gärning tilldelas Pierre Mens 2018 års kulturpris. Kulturpriset består av en statyett i silver formgiven av ädelsmeden Magnus G:son Liedholm samt en prissumma på 80 000 kronor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.