Från politik till film: Vadhållning på vinnaren och mer

0

Vadhållning är för många synonymt med sport.

 

Detta är för att det oftast är i sportsammanhang som man talar om odds. Hur ser Malmö FF:s odds ut i Europa League, och kommer Malmö Redhawks att ta sig till SHL-slutspelet?

 

I virrvarret av sportodds finns det däremot andra kategorier. Det finns vadhållning även för de som inte gillar sport, och som hellre spekulerar i hur det kommer att gå för bidragen till Oscarsgalan eller i nästa valomröstning. 


Kort om vadhållning


Vadhållning, idag oftare kallat betting, är ett spel där en spelare satsar pengar på att en viss utkomst kommer att ske. Om den gör det, vinner bettaren tillbaka sina pengar gånger ett visst odds. Ju lägre oddset är, desto större är sannolikheten att utkomsten inträffar. Höga odds indikerar mindre sannolika, men inte omöjliga, utkomster. 

 

Den politiska marknaden

 

Det går att betta på flera val och omröstningar, både i Sverige och Europa. Det finns odds på presidentvalet i USA, varav bettare kan spela på alltifrån vinnande president till vinnaren i respektive stat. Oddset att Joe Biden blir nästa president är 1.44, medan oddset för att Trump sitter kvar i ytterligare fyra år är 2.75. 

 Det finns gott om opinionsundersökningar och andra barometrar som tar temperaturen på den politiska marknaden. Det innebär att det finns massvis med statistik och information som kan hjälpa bettare att välja odds. Framgångsrik betting grundar sig på mer än tur. För att öka sina chanser gäller det att vara påläst och noggrant väga uppgifterna mot varandra. Bara för att man tycker bättre om en kandidat, betyder inte det att hen automatiskt har bättre odds. 

 

Bästa och sämsta film

 

Det finns en stor kulturkategori hos flera av dagens spelbolag. Där går det att betta på vinnaren i tävlingar som Idol och Dancing with the Stars. Det går till och med att betta på vilka skådespelare som kommer att spela i olika serier och filmer, såsom The Crown och James Bond. Andra populära bettingkategorier är filmgalor, och på vilka filmer som vinner bästa, eller sämsta, film. 

 

Oscarsgalan är en av världens största filmgalor och varje år delar de ut priser i 24 kategorier. 2021 kommer Oscarsgalan att hållas i april, istället för februari, men det spekuleras redan om vilka filmer som kommer att nomineras till Bästa film. Oddsen pekar på att Nomadland (4.0) eller The Trial of the Chicago 7 (8.0) vinner. De nominerade filmerna kommer att presenteras i slutet av mars, och för första gången kommer filmer som släppts direkt till streaming, istället för att gå upp på bio, att kunna nomineras. 

 

Det går också att betta på mindre populära filmgalor, såsom Razziegalan. Detta är motsatsen till Oscarsgalan och en jury röstar fram årets sämsta filmer och produktioner. Robert Downey Jr:s film, Dolittle, har lägst odds att vinna kategorin sämsta film (2.50). Under årets Razzie var musikalen Cats den stora vinnaren, eller förloraren, och tog hem hela sex kategorier. Den hittills sämsta filmen är Jack and Jill, som 2011 vann samtliga tio priskategorier. 

 

Vadhållning är tillgängligt på flera olika kategorier. Det är inte endast en spelform för sportentusiaster. Kulturmänniskor har lika lätt att hitta odds på sina favoritfilmer, som de har att hitta på sina favoritlag. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.