Fyra av tio tror att borttappad bilen är stulen under julstressen

0

I december glömmer många bilister bort var de ställt bilen.

Fullspäckat schema och labyrintiska parkeringshus i julhandeln gör att många bilägare tror att bilen blivit stulen. Det visar en ny undersökning av försäkringsbolaget If. Sällan är köpcentrumens och galleriornas parkeringsytor så välfyllda som under julhandeln, och sällan är kalendern så full av inplanerade adventsfiranden, julklappsshopping och allmänna julbestyr. Men när dagen är till ända är det, just i december, många bilister som inte hittar tillbaka till sin bil.

I vissa fall går det så långt att man hinner anmäla bilen hos försäkringsbolaget i tron om att den är stulen. Av de person i Ifs undersökning med 3518 respondenter som någon gång sade sig ha tappat bort sin bil, uppgav fyra av tio (41 procent) att de för en stund trott att den blivit stulen när de i själva verket bara glömt bort var de lämnat den. För en av tjugo (5 procent) har det någon gång gått så långt att de hunnit göra en stöldanmälan hos försäkringsbolaget.

– Tidigare år har vi kunnat se en ökning av den här typen av fall just i december. När det är extra aktiviteter som ska hinnas med är det lätt hänt, säger Caroline Starck, informationschef på If. Och de scenarion som ligger bakom de borttappade bilarna är många:

– Ofta handlar det om en julklappsstressad förälder i en storstad som förirrat sig på en parkering i ett köpcentrum. Men det kan också handla om någon som exempelvis skjutsat sitt barn till skolans luciafirande för att sedan ta bussen direkt till jobbet och glömt bort bilen någonstans på vägen. Eller någon som tagit bilen till en familjesammankomst eller julfest och taxi hem. Vi har fått höra många historier. Men som tur är kommer ju de flesta bilar tillrätta, förr eller senare, tillägger Caroline Starck. Ifs bästa tips för att inte tappa bort bilen i julstressen: Skicka ett mms/sms till dig själv med en bild eller beskrivning av bilens placering. Ladda ned en app som hjälper dig att komma ihåg var du ställt bilen. Knyt en vimpel på bilens antenn så att bilen syns bättre. Ställ dig på en refug eller annan högre punkt på parkeringen och scanna av med fjärrkontrollen, den når längre än man tror.

Har du barn med dig – be dem memorera våningsplan och plats i parkeringshuset. Barnen har antagligen inte huvudet lika fullt av julbestyr som du.

Har du ställt bilen i parkeringshus – leta alltid även på det övre och undre våningsplanet. Försök undvika att handla samtidigt med alla andra.

Om du inte hittar bilen – försök att åka tillbaka till parkeringen igen efter stängningstid – oftare än man tror står den kvar där alldeles ensam.

Stressa mindre – kom ihåg att julen ska vara fridens högtid.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.