Genialisk scenkost med Kollektiv Knaster i St:Petri kyrka

0

Om det var någonting som jag skulle se under Malmöfestivalen så var det Kollektiv Knaster som skulle ha en magisk föreställning i St:Petri Kyrka under söndagen.

Sagt och gjort,  jag gick dit en halvtimme innan för att få en bra plats.
Jag måste säga att mina förväntningar uppfylldes med flera 100 %.

Hela föreställningen andades världsklass och det som jag trodde skulle vara huvudattraktionen dvs akrobatik uppe i luften, visade sig bara vara en del i en fascinerande och nyskapande saga som fick mig att bli gladare och gladare ju längre föreställningen fortskred. Låt mig börja med musiken. Bara knasters förmåga att hantera sina instrument, hade räckt bara det ,för att få till en bejublad konsert. Ändå är bara musiken precis som akrobatiken bara en del i ett genialisk verk.

Alla i föreställningen är sanna renässansmänniskor som är bländande i det de gör. Uppfinningsrikedomen har inga gränser och när klarinettisten står raklång på en av akrobaternas axlar så talar vi Cirque de Soleil i världsklass.

En av de kvinnliga akrobaterna har dessutom en underbar sångröst. Den manliga akrobaten är också overkligt skicklig på att gå på styltor. Om du inte visste att det var styltor hade du trott att det var hans egna ben. För att använda en känd slogan. Kollektivs scenkonst var 6 överraskningar i ett paket. Bara scenen där den kvinnliga akrobaten precis krupit ur sin plastkonstruktion  och står med hela famnen full med transparant plast i famnen och möts av den manliga akrobaten täckt i en form av myggnätsgasbinda på styltor ger bara det föreställningen högsta betyg. Full pott mina damer och herrar . Jag bugar och bockar över att jag fick vara med om att få uppleva en av de allra bästa föreställningarna under Malmöfestivalsveckan.

I årets Malmöfestival gästar Kollektiv Knaster med scenkonst i S:t Petri kyrka. Med fysisk poesi och ett sound från en annan dimension, bjuds det på en unik föreställning med akrobatiska akter och livemusik.  Ett performance med tid för att ta ett djupt andetag och höja blicken. I vårt högteknologiska samhälle lider vi inte längre brist på resurser, utan istället är det en ny knapphet som vuxit fram: tidsbristen. 

Vart springer vi? och varför? och vad händer om vi faktiskt stannar upp? När stressrelaterade sjukdomar ökar, ekosystem kollapsar och naturresurser sinar, vill vi undersöka: skulle det vara möjligt att förändra världen genom att förändra vår relation till tiden?

Med luftakrobatik och instrumenten sitar och hangdrum, är Kollektiv Knaster kända för att med tidigare föreställning “A bubble”, skapa scenrum på gatufestivaler, där tiden skjuts ur led med en slukande närvaro. Denna afton i Augusti, gör ensemblen ett unikt uppträdande med gästartister, guldkorn ur deras föreställning “Running out of time” och inspiration från S:t Petri Kyrkas atmosfär.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.