Stina Jackson får deckarpriset Glasnyckeln

0

Författaren Stina Jackson tilldelas Glasnyckeln för sin roman “Silvervägen”, skriver Skandinaviska Kriminalsällskapet i ett pressmeddelande. Det blir tredje året i rad som en svensk kriminalförfattare får utmärkelsen. Förra året gick priset till Camilla Grebe och året dessförinnan till Malin Persson Giolito.

“Silvervägen” utsågs i fjol även till årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademien. Stina Jackson är född 1983 och uppvuxen i Skellefteå, men bor numera i USA.

Det nordiska kriminalromanpriset Glasnyckeln har delats ut sedan 1992, då Henning Mankell belönades för “Mördare utan ansikte”. Priset består av ett diplom och en glasnyckel från Nybro glasbruk i Småland.

“Två berättelser flätas samman i en sorgsen, välskriven och överraskande debutthriller, där en man natt efter natt letar efter sin försvunna dotter längs en ödslig norrländsk väg och av en slump möter en vinddriven tonåring.”

Om Glasnyckeln

Det nordiska kriminalromanpriset Glasnyckeln delades ut första gången 1992, då Henning Mankell belönades för Mördare utan ansikte. Skandinaviska Kriminalsällskapets pris Glasnyckeln har fått sitt namn efter Dashiell Hammetts klassiska roman, The Glass Key. Det utdelas varje år till bästa nordiska kriminallitterära verk (roman eller novellsamling). En jury i vart och ett av de fem nordiska länderna nominerar en nationell kandidat, varefter alla juryerna röstar om vem som ska få priset, ära, diplom och en alldeles äkta glasnyckel från Nybro glasbruk i Småland.

Stina om Silvervägen

“Idén till boken fick jag när jag såg en dokumentär om Highway of tears, en väg i Kanada där det har försvunnit kvinnor under 40 års tid. Miljön där fick mig att tänka på mitt Västerbotten, fick mig att känna hemlängtan.”

Skrivandet kom till mitt under en livskris

För Stina, som är född 1983 i Skellefteå, var Västerbotten hemma för fram till hon drygt tjugo år flyttade till sin blivande man i Denver. En livskris var det utlösande faktorn för Stinas skrivande. Hon hade börjat på juristlinjen i USA, men fick avbryta studierna och hamnade i en depression. Maken uppmuntrade  henne att börja skriva. Det tog två år innan Stina skickade in sitt manus till förlag. Det första manuset refuserades med uppmuntran att hon ”hade vad som krävdes för att skapa levande litteratur”.

Stämningsfull och berörande spänningsroman om att orka vara stark när det är som mörkast

Sedan tre år tillbringar Lelle de ljusa sommarnätterna med att köra bil. Han kör utmed väg 95 som skär genom landet från Skellefteå i nordvästlig riktning förbi Arvidsjaur, Arjeplog och mynnar vid norska gränsen, den väg som kallas Silvervägen. För tre år sedan försvann hans sjuttonåriga dotter spårlöst och hennes försvinnande gnager sönder Lelle inifrån.

Till den lilla orten Glimmersträsk anländer Meja och hennes mamma. Meja är lika gammal som Lelles dotter var när hon försvann. Medan höstens mörker närmar sig knyts Lelles och Mejas öden ihop och när ytterligare en ung flicka försvinner blir deras liv för evigt sammantvinnade.

Tidigare vinnare av Glasnyckeln

2018 Camilla Grebe: Husdjuret, Sverige.
2017 Malin Persson Giolito: Störst av allt. Sverige.
2016 Ane Riel: Kåda. Danmark.
2015 Thomas Rydahl: Eremiten. Danmark.
2014 Gard Sveen: Den siste pilgrimen. Norge.
2013 Jørn Lier Horst: Jakthundarna. Norge.
2012 Eric Valeur: Det sjunde barnet. Danmark.
2011 Leif GW Persson: Den döende detektiven. Sverige.
2010 Jussi Adler-Olsen: Flaskpost från P. Danmark.
2009 Johan Theorin: Nattfåk. Sverige.
2008 Stieg Larsson: Luftslottet som sprängdes. Sverige.
2007 Matti Rönkä: Vänner långt borta. Finland.
2006 Stieg Larsson: Män som hatar kvinnor. Sverige.
2005 Anders Roslund & Börge Hellström: Odjuret. Sverige.
2004 Kurt Aust: Hjemsøkt. Norge.
2003 Arnaldur Indridason: Kvinna i grönt. Island.
2002 Arnaldur Indridason: Glasbruket. Island.
2001 Karin Alvtegen: Saknad. Sverige.
2000 Håkan Nesser: Carambole. Sverige.
1999 Leif Davidsen: Paparazzons heder. Danmark.
1998 Jo Nesbø: Fladdermusmannen. Norge.
1997 Karin Fossum: Se dig inte om! Norge.
1996 Fredrik Skagen: Nattsug. Norge.
1995 Erik Otto Larsen: Masken i spegeln. Danmark.
1994 Kim Småge: Sub rosa. Norge.
1993 Peter Høeg: Fröken Smillas känsla för snö. Danmark.
1992 Henning Mankell: Mördare utan ansikte. Sverige.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.