Möt våren i April på Kreta

0

Före Avresan 

Vingresor är bäst på genuina sista minuten resor då de har flest resor som utgår från Kretas huvudstad, Heraklion. De som utgår från Chania, som ligger på västra sidan är oftare opersonliga hotellkomplex. April-Maj och September kan du hitta resor mellan 2500-3000. Jag hittade två veckor i April för 2300.

 

Du skall alltid köpa Transfer  om du åker /ospecificerat sista minuten eftersom du inte vet var hotellet ligger. Transferbussen kör dig till dörren.

BILLIGAST

flygstol+ takterassen på vandrarhemmet i Rethymnon. Ryssen som äger vandrarhemmet tar 100 kr natten för en plats på taket. en flygstol för 499 retur så har du en vecka för 1200 🙂  

RETHYMNON
är min absoluta favorit. En storstad för medelklassen.  Med en 12 km lång sandstrand är Rethymnon även en favoritare bland greker. Den påminner om Visby eller Båstad. Det är svårt att hitta turistfällor då Rethymnon var blomstrande även innan turisterna kom. Jag bor på Aris Marie som ligger 3 km utanför gamla staden där allt hålligång sker. Här är den genuina delen av staden. Personalen talar knackig engelska och alla skyltar är på grekiska . Du kan köpa nypressad apelsinjuice efter klockan 10 på morgonen. Affären öppnar redan 8. Jag brukar handla  gyros på syltan ”grillpizza” tvärs över gatan då jag inte pallar laga mat på hotellet. Badrummet är på 5 kvm med ett minibadkar så jag brukar bada i havet och skippa duschen. Det finns ett fint kök och en stor balkong. Hotellet totalrenoverades 2013. Uthyrningen av solstolar börjar kl 10.00 så jag solar och badar alltid innan 10.

HERSONISSOS
är en liten fiskeby med en stor pir full av restauranger, som går längs med havet med havet. Den enda sandstrand som finns är privat och tillhör stadens 5 stjärniga hotell. Resten av stränderna är klippor. Många tonåringar åker till Budget- Hotellet  Villa Aspro  och festar .
Byn är en mix av öststatshotell, fallfärdiga fuskbyggen och turistfällor. Största fördelen med Hersonisos är närheten till Hamnstaden Agios Nicolai , (där hotellen oftast börjar på 6000 för en vecka) och huvudstaden Heraklio. Jag rekommenderar två hotell. Orio och Villa Aspro. Orio är ett klassiskt grekiskt radhus med traditionella möbler. På ovanvåningen är sovrummet med havsutsikt. På nedervåningen är matsalen och köket. Det finns en fin uteplats med parasoll.
Orio ligger utanför centrum på en egen gata med havsutsikt och det är nära till både närbutik och buss. Det är 15 min till Stormarknaden.  Villa Aspro ligger nära centrum och är ett hotell med balkong och pool som inte är uppvärmd. Aspro är vingresors festhotell, fullt med  ungdomar under högsäsong. I april och september är det lugnt och mycket billigt. Åker du sista minuten tar hotellägaren  ut en avgift på 50 euro om du vill använda köket, ett smart sätt att fylla hotellet då det är skillnad på en sista minuten-resa för 2400 eller 2900.Åker du ospecificerat till Hersonissos, brukar det bli Villa Aspro.

AGIOS NICOLAI
är en underbar kuststad med härliga stränder, mysiga smågator och en stor hamn där man kan äta frukost med havsutsikt. Det finns även en liten familjerestaurang lite utanför staden belägen precis vid stranden. Jag brukar beställa färsk svärdfisk med tsatsiki,  till det dricker jag den grekiska ölen Mythos. Till efterrätt blir det närodlad fruksallad och sist men inte minst, kaffe på maten. Det finns en stor sjö inne i staden där du kan bo på ett hotell med utsikt över sjön.

HERAKLION.
Kretas huvudstad är genuin,luftig och mysig. Det finns flera torg där greker sitter och dricker kaffe eller äter middag.De har även saluhallen “Grand Bazar” där de säljer alla sina närodlade produkter. Ett populärt utflyktsmål är palatset Knossos.


CHANIA-PLATANIAS

Om du gillar stora turistkomplex med all inclusive, bamseklubb, underhållning av reseledare på kvällarna, bada i pool och tingel tangel affärer skall du åka med Tui  då de är specialister på ”Resorts”, där du befinner dig på hotellet hela veckan. Utanför hotellet finns bara öken och turistfällor. Majoriteten av Tui´s sista minutenresenärer landar i Chania som ligger en timme från Platanias.
2 km utanför Platanias, ute på landet i byn Gerani, har de ett jättelikt Blue Village. Det är 30 min promenad in till Platanias om du tröttnar på all inclusive maten. Om du reser sista minuten så får rummet längst  ut vid motorvägen på bottenvåningen under marknivå. Det är ett lika fint rum med kök som de som har balkong och bor vid stranden men det ligger i utkanten av resorten. Blue Village är lika stort som ett  svenskt bostadsområde. ATLANTICA CALDERA BEACH ligger 2 km utanför Platanias och är ett 4 stjärnigt sterilt hotell.  Du kunde lika gärna bott på Skara sommarland. Havet har väldigt mycket strömmar och botten är kullerstenar så det är omöjligt att bada i havet. Strandstolarna är slitna då de flesta är på resorten, där det är nära till sangrian, mjukglassen och pizzabitarna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.