Happy Centennial Ella Fitzgerald

0

Ella Fitzgerald, som hade blivit 100 idag, var en av de mest älskade och mångsidiga sångarna från 20-talet. I en karriär som sträckte sig över sex decennier spelade Fitzgerald in hundratals låtar, inklusive definitiva versioner av många standarder. Under tiden påverkade hon generationer av sångare.

Men det första som slår dig om Fitzgerald är den rösten.

Cécile McLorin Salvant, som vann en Grammy förra året för Best Jazz Vocal Album, säger en kombination av kvaliteter som gjorde Fitzgeralds röst unik. “När du hör tonens röst – som har en form av ljusstyrka, en form av andetag, men det har också detta riktigt stora djup och en sort av laserliknande, riktigt tydlig kvalitet för den – det träffar dig” hon säger.

Salvant, 27, säger att hon lärt sig att sjunga jazzstandarder genom att lyssna på Fitzgeralds versioner.

“Jag kommer ihåg att jag är 17 och bor i Frankrike och känner verkligen hemlängtan och vill gå tillbaka till Miami och lyssnar på Ella Fitzgerald sånger” Jag visste inte vilken tid det var “, säger Salvant. “Och jag skulle lyssna på det hela dagen. Hela dagen. För, som, veckor. Och det kände – det skapade ett hem för mig. ”

Fitzgerald hade perfekt tonhöjd, oklanderlig dikt och en anmärkningsvärd känsla av rytm. Och allt kom naturligt till henne, som hon berättade för CBC 1974. “Vad jag sjunger är bara det jag känner,” sa hon. “Jag hade lite dam frågar mig om idag om musiklektioner och jag aldrig – förutom vad jag fick lära mig för min halvkredit i skolan – jag har aldrig gett det en tanke. Jag har aldrig tagit andningsläger. Jag var tvungen att gå för mig själv, och jag antar att det var hur jag fick en stil.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.