Intervju : Henrik Åberg lovar att O Helga Natt och In the Ghetto är med i årets julshow med premiär 6.12

0
Henrik Åberg tolkar Elvis i en ny turné. Arkivbild. Foto: pressbild/wereckipr

Henrik Åberg är en av Sveriges i särklass främsta Elvistolkare. För åttonde året i rad är det nu klart för en ny decemberturné med ”Elvis Christmas” 2019. Turnén har vuxit sig större och större, blivit populärare från år till år och hyllas av både publik och i media. I år gästar turnén 12 orter runt om i landet med turnépremiär den 6 december i Borås och final i Göteborg den 21 december tillsammans med lokala gospelkörer.

Det blir  en konsert  i kyrkor teatrar och konserthus . En Elvis gospeljul, blandat med julsånger och Elvishits berättar han när jag ringer upp honom för en intervju.

Kronan på verket  är alltid Oh Helga Natt . Det blir även en del överraskningar  avslöjar Henrik, en överraskning även för mig blir när musikerna presenterar sig själva med en egenvald  låt. Jag vet för det mesta inte vad de skall spela då .

Henrik Åberg blev känd för den stora publiken över en natt när han 1995 vann finalen av TV4s program Sikta Mot Stjärnorna där han framförde Elvis Presley´s låt ”Blue Hawaii”.
Hur gör du  för att låta så likt Elvis har du några knep ?

 -Min röst ligger väldigt nära Elvis röst så jag använder min normala röst när jag uppträder. Elvis röst lät däremot olika under hans liv i de olika åldrarna  och därför är det alltid kul och uppskattat av publiken att sjunga både som en ung och en äldre Elvis .

Har du gått hos en sånglärare för att träna din röst ? 

 Ja jag gick på musikgymnasiet och där hade vi sånglektioner . Då hade jag piano som huvudinstrument .Elvis spelade ju även piano och bas förutom gitarr som blev hans kännetecken som ung.
Jag började spela dragspel som barn men det fanns  ingen dragspelslärare på gymnasiet. Jag hade en dragspelslärare när jag gick på  lågstadiet men den läraren flyttade från Härnösand när jag började på musikgymnasiet. Vid 15 års ålder upptäckte jag min sång röst och resten är historia . Jag brukar kalla det mitt liv som Elvis. Det var 42 år sedan som Elvis gick bort och jag är snart 43  år så jag har nu levt längre än det gått sedan The King lämnade oss. 

Julen  firar han tillsammans med sina nära och kära .
-Det  brukar bli i Härnösand med min släkt eller med min Sambos släkt i  Mariestad. 

Den mest önskade jul-låten är såklart Oh Helga Natt som är mycket uppskattad . Bland Elvis låtarna är Blue Christmas och ”In The Getto de mest önskade .  In The Getto  brukar alltid få inlednings applåder. 

  • Min mello låt ”Du är alltid en del av mig” kommer inte att vara med i Julshowen utan den ingår i mina sommarshower. 

Då Elvis är en så stor bit av Henriks liv så har han självfallet varit i Memphis  och besökt Elvis hus Graceland. 

– Första gången  jag var på  Graceland var 2015  och senaste gången var i augusti 2017  under Elvis  veckan då Elvis fans över hela världen vallfärdar till Graceland för att  hedra hans minne och dagen han gick bort.  Det är underbart att återvända till Graceland och till känslan man får när man ser huset . Att  gå uppför gången  och öppna dörren till det som en gång var Elvis hem.

Atmosfären i Memphis är så klart speciell då bluesen har haft en så stor roll där . BB King och Jerry Lee Williams är från Memphis . Sun records  där Elvis gjorde sina första inspelningar, spelar fortfarande in musik. Sun Records är även ett museum som anordnar guidade turer som visar rockmusikens ursprung . 
– Sun records är en av de största och viktigaste studios  i musikens historia menar Henrik . Det är en magisk känsla att ställa sig bakom Elvis mikrofon. 

 Hur skyddar han sig nu i förkylningstider ?

-Det bästa knepet för att hantera en förkylning har jag lärt mig av Christer Sjögren  och det är att dricka väldigt mycket vatten och hålla rösten igång. Många använder ingefära och citronte men jag kör med vatten och kaffe. Jag tror även att hosta är 50 % fysisk och 50 % psykiskt, så jag tänker som idrottsmän ,där kroppen ställer in sig på att prestera  och i mitt fall på att uppträda. När jag börjar sjunga slutar jag helt att hosta för att efter showen börja hosta igen. 

 Henrik har uppträtt på den svenska ambassaden i Reykjavik  

Ambassadören Håkan Juholt  som är ett mycket stort Elvis fan,  började skriva till mig på facebook , typ är det inte dags för ett besök i  Reykjavik.  Jag tog kontakt med honom och då föreslog han ett kulturutbyte mellan Sverige och Island som mynnande ut i en minneskonsert på Ambassaden den 16 Augusti för att hedra dagen Elvis gick bort. 

Jag fick även en rundvandring på ön och insåg att Island är ett oerhört vackert land .

Till årets turné samlar Henrik Åberg sina absoluta favorit musiker tillsammans med lokala gospelkörer. PJ Altin (Piano) och Mikael Westman (Gitarr) båda hemmahörande i de hyllade banden ”Gumbo” och ”Uncle Jam” och Anders Sjöling (Bas). Det blir en stämningsfull konsert med klassiska julsånger men också nytt och ett flertal överraskningar under kvällen. Läs mer via: www.elvischristmas.se

Turnéplan: ”Elvis Christmas” 2019:

6 december BORÅS, Gustav Adolfs kyrka

7 december HÖGSÄTER, Högsäters kyrka

8 december VÄRNAMO, Gummifabriken

9 december VARA, Vara konserthus

12 december KATRINEHOLM, Floda kyrka

13 december GÄVLE, Gävle teater

14 december HAGFORS, Hotell Monica

15 december ENKÖPING, Vårfrukyrkan

18 december HÄSSLEHOLM, Kulturhuset

19 december EKSJÖ, Eksjö kyrka

20 december KUNGSBACKA, Kungsbacka teater

21 december GÖTEBORG, Annedalskyrkan

(Med reservation för eventuella ändringar)

Biljetterna är släppta via www.elvischristmas.se

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.