Ett historiskt avtal har undertecknats mellan Nordkorea och Sydkorea

0
historiskt avtal

Inter-korean summit

I samband med the Inter-Korean summit den 27 april 2018, så har ett historiskt avtal nu undertecknats mellan Nord- och Sydkorea.

Historisk bakgrund till koreakonflikten

Trots att koreakriget egentligen tog slut 1953 så har det aldrig existerat ett verkligt fredsavtal mellan Nord- och Sydkorea. Något fredsavtal skrevs aldrig under mellan de två länderna på den koreanska halvön.

Precis som så många andra konflikter så handlade även detta om att öst stod mot väst. Den dåvarande amerikanska befälhavaren hotade då med att använda kärnvapen.

Vi kan gå ännu längre tillbaka än 1950-talet, då Korea var något som var en bricka i ett stormaktsspel.

Japan drogs in i konflikten på den koreanska halvön

Redan 1910 så annekterades Korea av Japan. Ett krig kom att inledas redan 1941 inletts och det var ett koreanskt gerillakrig mot Japan.

År 1943 så hölls det en konferens där de allierade tillsammans med Kina enades om att ett självständigt Korea skulle uppstå efter krigsslutet.

Även Sovjetunionen kom att dras in i kriget och de förklarade krig mot Japan efter atombomberna fallit över Hiroshima och Nagasaki.

Den 38:e breddgraden

De dåvarande sovjetiska soldaterna kom att stanna vid den 38:e breddgraden som kom att bli en gräns mellan de två ockupationszonerna för Sovjetunionen respektive USA. Vad som hände var att Sovjetunionen kom att installera en kommunistisk regimen i det som vi numera känner till som Nordkorea och till ledare valdes arbetarpartiets Kim il Sung. På den södra delen av ön, det som vi känner till som Sydkorea så kom den dåvarande exilregeringen under ledning av Syngman Rhee att installeras.

Nästa steg i utvecklingen var att Sovjetunionen kom att erkänna Nordkorea i oktober 1948. Då kom FN att ta ett kliv in på arenan och beslutade sig två månader senare för att erkänna regimen i Sydkorea som den enda lagliga regimen för Korea.

Den 25 juni 1950 så kom Nordkorea att invadera Sydkorea. Under denna period så bojkottade Sovjetunionen FN:s säkerhetsråd därför att Mao Tse Tung och hans kommunistregim inte erkändes som den lagliga regimen i Kina. Tillslut så hölls en omröstning i Säkerhetsrådet och det slutade med rösterna 9-0 för att stödja Sydkorea och tvinga Nordkorea att dra sig tillbaka.

USA drogs in i Koreakriget

USA kom att bli inblandade när amerikanska soldater landsteg i Inchon, som inte ligger så långt bort från 38:e breddgraden, den 15 september 1950.

Ett försök att störta regimen i Nordkorea genomfördes när trupper under ledning av den amerikanska befälhavaren korsade gränsen vid den 38:e breddgraden.

Den 19 oktober samma år så föll pyongyang och hamnade under FN:s kontroll och den 26 oktober så kom de Sydkoreanska trupperna att nå gränsen till Kina i norr.

Kineserna attackerade Sydkorea

Kineserna var inte nöjda med situationen utan kom att attackera Sydkorea och den 4 januari 1951 så hamnade både Seoul och Inchon under kinesisk kontroll. En motoffensiv sattes igång av FN-soldater och den 14 mars så återtog FN-alliansen huvudstaden Seoul.

Det slutliga steget blev ett så kallat stilleståndsavtal mellan Nordkorea och Sydkorea, som undetecknades i Panmunjom den 27 juli 1953.

Ett historiskt avtal undertecknades den 28 april 2018

Idag under det så kallade Inter-korean summit, så undertecknade Sydkoreas president Moon och Nordkoreas Kom Jong Un ett historiskt avtal, nämligen Panmunjom Deklarationen för fred, ekonomisk utveckling och återförening av den koreanska halvön. Flera viktiga punkter finns med i deklaratione, däribland förbättrade relationer mellan de två parterna, humanitära förbättringar på den norra delen av halvön, men även att hjälpas åt för att minska den militära spänningen som finns i regionen sedan tidigare.

Här hittar ni resten av våra utrikesartiklar!

Läs mer här: https://en.wikipedia.org/wiki/Panmunjom_Declaration

Mikael Drakenberg
Omvärldsbevakare, utrikesreporter

Previous articleLegendaren Herbert Blomstedt till Göteborgs Symfoniker nästa säsong
Next articleSamir & Viktor levererar sommarens hit och drar på turné
Mikael Drakenberg har en fil.mag i statsvetenskap med inriktning på Internationell politik ( Upprätthållande av ordning och säkerhet efter attackerna den 11 september 2001.) Mikael har även utbildning inom freds- och konfliktvetenskap och internationell Humanitär rätt och har således omfattande kunskaper kring de lagar och regler som styr både internationella och icke-internationella väpnade konflikter, men även regelverket kring skydd av FN-soldater ute på internationella uppdrag. Drakenberg har även en utbildning från Helsingfors Universitet inom området Public administration. Mikael har arbetat både som skribent och webbredaktör, men fokuserar helst på skrivandet och då med fokus på omvärldsbevakning / omvärldsanalys från kontoret i Lund. Ett flertal av artiklarna som Mikael varit med och skrivit har publicerats i olika tidningar runt om i Sverige. Helst så skulle Mikael vilja arbeta och bo i Southern California. Helst i och runt San Diego, då han gick på High School i La Jolla, San Diego, California. Mikael har även studerat i Madison, Wisconsin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.