Provledare huvudman bakom fusket med högskoleprovet

0
högskoleprovet

En av de häktade i härvan kring det omfattande och organiserade fusket med högskoleprovet arbetade som provledare. Han är en av huvudmännen som omsatte över tio miljoner kronor på att tillhandahålla fusktjänsten.

I sambandscentralen greps tre personer och samtidigt greps en provledare, som var tillfälligt anställd för att övervaka högskoleprovet.

– Provledaren är en av de som häktades igår. Jag vill inte gå in på var han greps, säger Ulf Eriksson, kommissarie vid Ekobrottsmyndigheten i Linköping, vid en presskonferens i polishuset i Norrköping på tisdagsförmiddagen.

högskoleprovet | Ekobrottsmyndigheten höll på tisdagsförmiddagen presskonferens om tillslaget mot ett nätverk som tillhandahållit fusktjänster.

Pressuppbådet var stort. Journalister från både lokala och rikstäckande massmedier var där.

Alla de fyra gripna är misstänkta för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grov osann försäkran vid cirka 70 tillfällen. Tre av dem gripna – 55, 25 och 23 år – häktades på måndagseftermiddagen i Norrköpings tingsrätt, medan en fjärde personen inte har häktats.

– De tre förnekar brott, men har gjort vissa medgivanden, säger Anna Lander, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten och biträdande förundersökningsledare.

Männen är inte kända av polisen sedan tidigare, men riskerar nu fleråriga fängelsestraff.

högskoleprovet | Förundersökningsledaren Per Hedman anser att de som tillhandahållit fusktjänsten inte bara agerat brottsligt, utan även moraliskt förkastligt.

Samtidigt som tillslaget stoppade polisen också studenter som misstänks ha fuskat genom att vara uppkopplade till sambandscentralen via öronsnäckor och på så sätt ha fått de rätta svaren.

– Vi hörde och muddrade dem på teknisk utrustning, som beslagtogs. Sedan släpptes de. De är misstänkta för grov osann försäkran, säger Ulf Eriksson.

högskoleprovet | Ekobrottsmyndigheten samarbetar med Skatteverket i förundersökningen mot dem som tillhandahållit fusktjänsten.

Huvudmännen som tillhandahållit fusktjänsten misstänks ha bedrivit den brottsliga verksamheten i 4–5 år och har omsatt över tio miljoner kronor. Vid häktningsförhandlingarna beslutade tingsrätten om kvarstad om 7,2 miljoner kronor. Dessutom hittades vid tillslaget 2,8 miljoner kronor i kontanter och banktillgodohavanden.

– Bakgrunden är att det på senare år har uppdagats omfattande fusk med högskoleprovet, där olika aktörer mot betalning har tillhandahållit teknisk utrustning och fusktjänst, säger Per Hedman, vice chefsåklagare vid Ekobrottskommaren i Linköping och förundersökningsledare.

högskoleprovet | Anna Lander, biträdande förundersökningsledare, och Ulf Eriksson, kommissarie, berättade om de häktade och hur tillslaget i lördags gick till.

Han beskriver verksamheten som ett organiserat nätverk som erbjudit de rätta svaren till en differentierad taxa. I höstas fick den som ville ha full pott på högskoleprovet, det vill säga 2,0, betala 170 000 kronor och den som ville ha 1,9 fick betala 130 000 kronor och så vidare i en fallande skala.

– De här sakerna har pågått i flera år, utan att de ansvariga varken betalat skatt eller avgifter och det finns förstås ingen bokföring, säger Per Hedman.

högskoleprovet | Kommissarie Ulf Eriksson berättar att en av de häktade arbetade som provledare vid högskoleprovet.

Han anser att den aktuella brottsligheten är systemhotande.

– Att tillhandahålla fusktjänster mot betalning är brottsligt, men också moraliskt förkastligt. Det här betyder att folk köper sig platser på attraktiva utbildningar och tränger undan andra. Det kan leda till att folk går miste om sin drömutbildning.

Han berättar att utredningen nu är inne i ett känsligt och intensivt skede.

– Därför kan vi inte släppa hur mycket information som helst.

Här hittar ni våra övriga inrikesnyheter!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.