HÖSTSONATEN HAR PREMIÄR PÅ MALMÖ OPERA 13 SEPTEMBER

0
Eva - Erika Sunnegårdh; Charlotte Andergast - Charlotte Hellekant. Fotograf: Jonas Persson

Höstsonaten är baserad på Ingmar Bergmans film med samma namn.

Den berömda konsertpianisten Charlotte har inte träffat sina vuxna döttrar på sju år. När hon äntligen kommer på besök utbryter en rasande uppgörelse. I huvudrollerna ser vi världsstjärnorna Charlotte Hellekant, Erika Sunnegårdh och Helena Juntunen

Charlotte-Andergast-Charlotte-Hellekant-Helena-Helena-Juntunen-Fotograf-Jonas-Persson

Den groteskt självupptagna Charlotte Andergast har satsat allt på den egna karriären och egentligen aldrig funnits där för sina barn. När de möts haglar beskyllningar och anklagelser. Det blir en hård uppgörelse med framför allt dottern Eva och till slut också den handikappade och sängbundna yngre systern Helena. Är förlåtelse ens möjligt?


Eva-Erika-Sunnegårdh-Fotograf-Jonas-Persson

Operan är skapad av en finländsk duo. Tonsättaren Sebastian Fagerlunds musik är melodramatisk med kraft och rytmisk energi i uttrycket. Författaren Gunilla Hemming har skrivit libretto efter Bergmans filmmanus. I operan har de lagt till en kör – pianostjärnans beundrande publik.

PUBLIKTRÄFF FRI ENTRÉ!

Möt tonsättaren Sebastian Fagerlund! Den 7 september tar han plats på stora scenen och samtalar om Höstsonaten tillsammans med vår chefsdramaturg Elisabeth Linton, kreativt team och solister. Det bjuds på några smakprov från föreställningen och det är fri entré, men du behöver boka en en biljett.

Om man är ute efter en glad kväll på operan har man kommit fel.”

Kompositören Sebastian Fagerlund i en intervju med finska Hufvudstadsbladet. Hans operaversion av Höstsonaten från 2017 är lika oförsonlig som någonsin Ingmar Bergmans filmförlaga. Den internationellt verksamma sopranen Erika Sunnegårdh, som fick sitt stora genombrott i Malmö Operas Turandot 2004, är tillbaka i huset i rollen som den negligerade dottern Eva.

Konsertpianisten Charlotte Andergast har satsat allt på den egna karriären, ett livsval som gått ut över relationen till barnen. När Charlotte efter sju år slutligen kommer hem blir det en hård uppgörelse med dottern Eva och den handikappade och sängbundna yngre systern Helena. Är förlåtelse ens möjligt?

Operan Höstsonaten är skriven av kompositören Sebastian Fagerlund till ett libretto av författaren Gunilla Hemming. Operan hade urpremiär på Finska Nationaloperan i Helsingfors 2017. Regissör var Stéphane Braunschweig och i huvudrollerna som pianisten Charlotte Andergast och dottern Eva syntes Anne-Sofie von Otter respektive Erika Sunnegårdh. 

Höstsonaten blev en stor succé. DN skrev “Sällan har en nyskriven opera träffat så djupt” och Financial Times kallade den “Striking, superb”.

I Malmö Operas uppsättning återvänder Erika Sunnegårdh till platsen för sitt stora genombrott som Turandot 2004, då hon blev publikens favorit och gick vidare till en internationell karriär. Mezzon Charlotte Hellekant sjunger rollen som Charlotte Andergast.

OBS Från och med premiären på Höstsonaten kommer alla föreställningar på Malmö Operas stora scen textas på engelska såväl som på svenska. Satsningen är ett led i vår strävan att göra huset tillgängligt för så många som möjligt

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.