Immigrantprogrammet – den nya konfliktytan i USA

0
immigrantprogrammet

USA har alltid varit ett immigrantland dit många kommit från världens olika hörn. Går vi tillbaka till slutet av 1800-talet så var det ju många som kom till USA från Europa.

Många gånger så handlar ju immigration om att människor söker efter en bättre tillvaro och vill skapa sig ett bättre liv. Det är ju väldigt svårt att säga ”nej” till personer som vill ta sig vidare framåt även om det innebär att flytta till ett annat land eller en annan del av världen.

Tyvärr har klimatet hårdnat i många länder och vi ser hur populister och nationalister utnyttjar situationen, vilket medfört att populistiska och nationalistiska partier har fått vind i seglen och kommit att få många röster.

I början var det ju lätt att få för sig att det var Europa som var problemet och att det handlade om att markera mot andra länder att ”vi kan itne ta emot fler nu”.

Tittar vi nu över Atlanten så blir det tydligt att den hårda ton som Donald Trump använde sig av under valrörelsen har blivit verklighet.

Under President Obama så lät retoriken rätt så annorlunda. Hur vi tolkar vad som sägs och görs beror ju ofta på vår politiska åskådning och vår människosyn.

I juni 2012 så infördes en ny immigrationspolicy i USA som kom att få namnet Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA). Denna policy innebär att illegala immigranter som kommit till USA som barn kan med jämna mellanrum få sitt tillstånd att stanna förnyat i två år och därmed undvika att bli deporterade och samtidigt få tillstånd att arbeta.

Hela 800.000 personer kom att bli del av det här programmet under 2017 och de kallas ofta för ”dreamers” vilket kopplas till The Dream Act. De som deltar i detta program har kommit att påverka lönenivåerna positivt, då lönerna stigit och samtidigt har arbetskraftsdeltagandet bland dessa personer ökat. Samtidigt så har antalet hushåll som består av illegala immigranter som lever i fattigdom kommit att minska.

Nu har President Trump och hans administration beslutat sig för att avsluta detta immigrantprogram, men att det inte gäller omgående utan att de har valt att ge Kongressen sex månader på sig att komma fram till en lösning.

En av de hårdaste kritikerna av detta immigrantprogram är USA:s nuvarande Generaladvokat, nämligen Jeff Sessions. Han argumenterade bland annat för att beslutet från President Obama om att införa detta immigrantprogram är att betrakta som ett beslut som strider mot lagen.

Vi ser nu att det börjar växa fram en opposition mot President Trump vad gäller att avsluta immigrantprogrammet. Bland annat har ett flertal r epublikanska lagstiftare, däribland talmannen Paul Ryan och Senator Orrin Hatch tryckt på President Trump, då de int vill att immigrantprogrammet skrotas. Även John McCain, Senator från Arizona och Jeff Flake har uttalat sig för att skydda den grupp som kallas för ”dreamers”.

Mikael Drakenberg
Senior Correspondent

Previous articleESCAMA-MALMÖS BÄSTA TAPAS
Next articleBorg – Vad krävs för att bli bäst i världen ?
Mikael Drakenberg har en fil.mag i statsvetenskap med inriktning på Internationell politik ( Upprätthållande av ordning och säkerhet efter attackerna den 11 september 2001.) Mikael har även utbildning inom freds- och konfliktvetenskap och internationell Humanitär rätt och har således omfattande kunskaper kring de lagar och regler som styr både internationella och icke-internationella väpnade konflikter, men även regelverket kring skydd av FN-soldater ute på internationella uppdrag. Drakenberg har även en utbildning från Helsingfors Universitet inom området Public administration. Mikael har arbetat både som skribent och webbredaktör, men fokuserar helst på skrivandet och då med fokus på omvärldsbevakning / omvärldsanalys från kontoret i Lund. Ett flertal av artiklarna som Mikael varit med och skrivit har publicerats i olika tidningar runt om i Sverige. Helst så skulle Mikael vilja arbeta och bo i Southern California. Helst i och runt San Diego, då han gick på High School i La Jolla, San Diego, California. Mikael har även studerat i Madison, Wisconsin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.