Isle of dogs -Egenartad film av originell regissör

0

Wes Anderson använder genomgående en stram allegori där hundarna är en metafor för de som vi för tillfället har beröringsskräck för. Konspirationsteorin tar även en stor plats då den katt-älskande Kejsaren har smittat staden med ett hundvirus och sedan använt det som ett argument för att förvisa alla hundar till en ö där man även dumpar sopor. Även om Anderson skall vara politisk, är han så skicklig med sina metaforer att alla tror att han pekar finger åt  just de som “VI”  tycker är rasister. Bara det att vi i förtexterna får veta att det är bara hundarna som talar engelska så därför har japanerna tolkar. Varför Japanerna inte kan engelska  eller varför filmen utspelar sig i Japan är en gåta. Anderson har fått kritik för att han utpekar Japan som hundhatare och det gör allegorin ännu mer underhållande och träffande. Anderson är oberäknelig och överraskar hela tiden med nya grepp. Scenerna då hundarna resonerar sig fram till om de skall slåss eller inte är underbara. Det är högt och lågt, in och ut och fram och bak. Anderson håller ett högt tempo och det händer mycket. jag rekommenderar Isle of Dogs om du gillar filmer som påminner om Brazil, Memento eller Twin Peaks.

Isle of Dogs och Wes Anderson har en distans och ett utanförperspektiv som jag finner  mycket kreativt och givande. Jag är även imponerad att han har lyckats få med så många methods-actors i rolllistan .Med det är väl ett tecken på vilket anseende han har i intellektuella kretsar. Här är hela roll-listan. Till och med Yoko Ono är med på ett hörn !

Bryan Cranston, Edward Norton, Bill Murray, Jeff Goldblum, Greta Gerwig, Frances McDormand, Courtney B. Vance, Fisher Stevens, Harvey Keitel, Liev Schreiber, Bob Balaban, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, F. Murray Abraham, Frank Wood, Kunichi Nomura and Yoko Ono.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.