Julmust ett måste under julen

0

Julmusten är faktiskt ett svenskt påfund, och serverades för första gången under 1910-talet. Det var i början av 1900-talet som nykterhetsmannen och läskedryckstillverkaren Robert Roberts från Örebro skickade iväg sin son till Tyskland (som på den tiden låg i framkant gällande läskedryckstillverkningen) med hopp om att han skulle komma hem med en dryck som skulle kunna stå sig mot öl och andra alkoholhaltiga drycker till julmaten, och när han kom hem igen hade han ett fantastiskt recept med sig!

Det är faktiskt fortfarande så gott som samma recept som används för att göra julmustextraktet nu som då, och det kommer fortfarande från samma ställe – läskedrycksfabriken i Örebro. Receptet är dessutom fortfarande en familjehemlighet! De stora julmusttillverkarna vänder sig allesammans till Roberts i Örebro för att få ta del av den särskilt utmärkande smaken och tillverkar sedan sin julmust på sitt eget sätt. Vilka andra ingredienser som används och i vilken mängd varierar, och därmed får olika julmustsorter olika smak trots att nästan alla bygger på samma grund.

Coca-Cola gav upp

Varje år dricker vi i Sverige närmare 50 miljoner liter julmust, och kring jul slår julmusten till och med Coca-Cola på fingrarna! Läskjätten märkte att det kring jul skedde en drastisk förändring i försäljningen av deras drycker under juletid i Sverige. Du har säkert lagt märke till Coca-Colas reklam som dykt upp i december, där tomten ses njuta av cola i vintriga samhällen med renarna i bakgrunden? Den juliga reklamen har dock aldrig riktigt gett effekt, och för några år sedan gav läskedrycksjätten så till sist upp och betalade för att få ta del av julmustessensen och tillverka sin egen julmust.

Är det någon skillnad på jul- och påskmust?

Huruvida själva smakextraktet från Roberts i Örebro skiljer sig åt i jul- och påsktider eller inte är smaktillverkarna väldigt förtegna om! Och en del av de enskilda julmusttillverkarna följer samma linje och ler mest bara hemlighetsfullt när de får frågan om huruvida det är någon skillnad på jul- och påskmust. Men sanningen är förmodligen att nej, det är ingen egentlig skillnad. Att vi ändå kan tycka oss känna viss skillnad beror istället på omständigheterna under vilka vi dricker musten. Smakforskare pekar på att upplevelser, stämning och omgivning spelar roll för hur vi upplever smaker! Så om du tycker dig kunna känna skillnad på påsk- och julmust har du inte fel, även om ingredienserna i själva verket är desamma.

Nya smaker varje år

Precis som med glögg dyker det varje år upp nya spännande smaker! Julmust som lagrats på bourbon- eller körsbärsfat, till exempel, eller kryddade med olika kryddor – allt för att ge den redan särskilda smaken ytterligare ett lyft. Våga testa något nytt så huttar du kanske en ny favorit!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.