Karl Bertil Jonssons Julafton är en klockren julklapp

0

Hannes Holm har lyckats göra en klassiker ännu bättre.

Jag är imponerad över hur Hannes har lyckats hitta skådespelare som är så lika de tecknade karaktärerna. En  blond servitris på ett ölcafè är bara med i ett par minuter men är ändå en avbild av den tecknade servitrisen.
Jonas Karlsson som enligt min mening är en av Sveriges absolut bästa skådespelare, gör rollen som Karl Bertils far Tycho, på en fenomenalt sätt. De första minuterna kunde jag inte placera honom men sedan hörde jag på rösten att det var Jonas. Filmen borde var gjuten för en Guldbagge för bästa smink.
Även Simon Larson som har huvudrollen gör en strålande insats som  Karl Bertil. Simon  är 15, år och kommer från  från Kil .Han har redan gjort ett antal musikal- och teaterroller i Värmland.  I rollistan finns  fler kända namn som Jennie Silfverhjelm som spelar Karl Bertils mamma, Vanna Rosenberg som är föreståndare för barnhemmet , Claes Månsson spelar Karl Bertil som vuxen och Adam Pålsson som spelade Ted Gärdestad i Hannes förra film spelar Robin Hood.
Den tecknade versionen är endast 23 min så det behövs mer kött på benen för att få ihop en biofilm på 1.44.  Holm har därför arbetat om manuset och lagt till en sidoberättelse, som utspelar sig på ett barnhem. Vera som bor på barnhemmet  med sin syster blir god vän med Karl Bertil. De gifter sig även till slut. En rolig anekdot är att Karl Bertils blivande fru gör en liten men minnesvärd roll i tv serien om Pippi Långstrump. Hon har en godis affär som Pippi besöker och handlar godis för en hel guldpeng.
Miljöerna är helt fantastiska och julstämningen sitter som en smäck. Det är få filmer som aldrig blir uttjatade och Karl Bertil Jonssons julafton är unik. Jag sitter och väntar på alla klassiska repliker och de sitter perfekt.
Att konstnärer har en förkärlek för att vara liberala ,då de anser att andra skall dela med sig av sina pengar, då de själva är miljonärer är märkligt.  De borde skänka bort 50 % av sin förmögenhet  till fattiga människor direkt. Björn Ulvaeus som  tjänar 240.000 i månaden,  borde som liberal frihetskämpe skänka 100.000 i månaden till fattiga.

Länk till en intervju med Simon Larson som spelar Karl Bertil >>

 

REVIEW OVERVIEW
Karl Bertil Jonssons Julafton är en klockren julklapp
Previous articleFive Corners – Fem performance av fem konstnärer på Lilith Performance Studio
Next articleÄntligen en Julresa till Rom

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.