Klassisk Rigoletto i Modern Form ett lyckat kast av Malmö Opera

0

Operateater har en inneboende begränsning av modernisering: Om uppsättningen  förändras för mycket är det inte längre Othello ; Om den inte ändras, eller ändras för lite, är den omodern. Malmö Opera har därför anlitat stjärnregissören Kasper Holten som blev operachef för Det Kongelige i Köpenhamn som 27-åring och har sedan tillbringat sex år som chef för Royal Opera House i London. Holten står  även bakom den senaste succén på Det Ny Teater ”The book of Mormon”.

ÄVEN DU MIN RIGOLETTO -ME TOO # I VERDIS OPERA 

Även om Holten lagt tyngdpunkten på att det skall vara italiensk opera har han även gjort den aktuell genom att peka på likheterna med dagens me too #  rörelse och hur de manliga rollgestalterna behandlar kvinnor. Fursten misshandlar och objektifierar kvinnor, och  säger redan i första arian ”jag tar vem jag vill och jag bryr mig inte om konsekvenserna för dem”.
Narren Rigoletto har låst in sin dotter i en källare ,då han är sjukligt svartsjuk och paranoid över att något skall hända hans dotter. Han tror sig skydda sin dotter från de trakasserier hon skulle få, av att ha en missbildad pappa, men kväver istället hennes livsvilja och låter henne leva ett isolerat liv i en källare.

OPERA PÅ HÖG NIVÅ MED BLÄNDANDE RÖSTER

Malmö Operas Rigoletto  befinner sig i en obestämd tidsperiod då rollgestalterna bär kläder från slutet av 1800-talet med använder ändå smartphones och en stor LED skärm visar oss händelser bakom lykta dörrar för att accentuera nyckelpersonernas känsloliv.  Det behövs starka röster i en av operalitteraturens mest glänsande pärlor och jag blir inte besviken ,Hertigen av Mantua: Alexey Tatarintsev har en varm baryton med ett brett register. Samspelet mellan Narren Rigoletto (Vladislav Sumlinsky)  och hans dotter Gilda (Bianca Tognocchi) är opera på hög nivå med bländande röster.

Rigoletto, Malmö opera Fotograf : Malin Arnesson

Maja Ravn som står bakom kostymer och scenografi  har skapat en imponerande Hollywood trappa som täckts med lampor. Trappans pampiga utseende förstärker effekten av att de festklädda människorna är med hertigen på ett neverending party. Luckan till  (Rigolettos dotter) Gildas fängelse har Ravn klurigt nog skapat under trappan så vi har uppsikt över både himmel och helvete samtidigt. Malmö Opera och Kasper Holten har lyckats göra en både traditionell och modern Rigoletto som tillsammans med Verdis klassiska vackra musik bådar gott för en ny succé

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.