Kompositören Ennio Morricone blev 91 år avled i helgen

0

Den italienska kompositören Ennio Morricone har avlidit, rapporterar nyhetsbyrån Ansa. Han har tilldelats Polarpriset, vunnit en Oscar och är bland annat känd för sin filmmusik. Han blev 91 år gammal.

Den italienska kompositören Ennio Morricone har avlidit. Han blev 91 år gammal.

Ennio Morricone, som föddes i Rom år 1928, var en av världens mest kända filmkompositörer och komponerade musik till över 450 filmer.

Han avled på ett sjukhus i Rom där han var inlagd efter att han fallit och brutit sitt lårben.

Morricone är kanske mest känd för sitt samarbete med regissören Sergio Leone och komponerade musiken spaghettiwesternfilmerna För en handfull dollar, För några få dollar mer, Den gode, den onde, den fule och Harmonica – en hämnaresamt till gangstereposet
Once upon a time in America.

Förutom Leone hade Morricone också återkommande samarbeten med flera regissörer, såsom Pier Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci och Brian De Palma.

Produktiv och mångsidig

Morricone jobbade med så gott som alla filmgenrer, från skräck till komedi.

Han står bland annat för musiken till Brian De Palmas gangsterdrama De omutbara, John Carpenters science fiction-skräckis The Thing, Roman Polanskis mysteriethriller Frantic, Roland Joffés historiska drama The Missionoch Warren Beattys politiska satir Bulworth.

Morricone utmärkte sig också bland annat som kompositör till flera klassiska giallofilmer, såsom Dario Argentos Ljudet från kristallfågeln, De nio heta spårenoch Den djävulska fällan.

Dollartrilogin en börda

Trots att Morricone var väldigt produktiv är det oftast westernfilmerna han ihågkoms för.

I musiken till den så kallade Dollartrilogin använde Morricone många okonventionella instrument såsom mungiga, munspel, mariachitrumpet, engelskt horn och okarina. Musiken innehåller också riktiga ljud, såsom visslingar, piskrapp, pistolskott och ljud inspirerade av djur såsom prärievargar.

Genom sin karriär fick Morricone jobba med att skaka av associationen med spaghettiwesternfilmerna.

– Det är som en tvångströja. Jag förstår inte hur, av alla filmer jag komponerat till, folk fortfarande tänker på För några få dollar fler. Människor är fast i en tid för 30 år sedan. Min westernproduktion är kanske sju och en halv eller åtta procent av allt det jag gjort, sa Morricone till Reuters år 2007.

Prisregn – men sena Oscars

Morricone vann två Oscarstatyetter och flera andra priser såsom Golden Globe, Grammy, Bafta och det svenska Polarpriset.

Han tilldelades en heders-Oscar “för hans magnifika och multivarierande bidrag till filmkonstens musik” år 2006.

Han vann en Oscar för bästa filmmusik för Quentin Tarantinos film The Hateful Eight år 2016.

The hateful Eight affisch
Bild: Finnkino.

läs mer >>

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.