La Traviata får premiär den 17 november i Malmö

0
La Traviata

La Triviata!

Regissören Olivier Py och världssopranen Patricia Petibon är ett konstnärligt radarpar som tillsammans gjort allt från stor opera till queer kabaret. Nu samarbetar de i Guiseppe Verdis La traviata på Malmö Operas stora scen i en spektakulär uppsättning som lånat visuella element från De dödas dag. Petibon sjunger här Violetta för första gången i karriären! 

Violetta Valéry är prostituerad, med rika män som kunder. När Alfredo Germont kommer in i Violettas liv blir han svaret på hennes drömmar om kärlek och respekt. Men Violetta lider av en svår sjukdom som gör henne allt svagare. Dessutom hinner det förflutna i kapp henne och hon tvingas offra sin kärlek för att rädda familjen Germonts rykte. 
Verdis tragiska kärlekshistoria La traviata är fullspäckad med fantastiska melodier, vilket säkert bidrar till att den är världens just nu mest spelade opera. 

Världssopranen Patricia Petibon gör rolldebut som den dömda Violetta. Hon alternerar med Rebecca Nelsen, som härom året gjorde en fantastisk Susanna i Malmö Operas rosade publiksuccé Figaros bröllop. Den unge tenoren Sehoon Moon, som i somras slog igenom på Glyndebournefestivalen, sjunger rollen som Violettas älskade Alfredo Germont. 

Den franske regissören Olivier Py tar fasta på det ödesbestämda i berättelsen om Violetta. Visuellt är han inspirerad av den mexikanska traditionen att fira De dödas dag, Día de muertos. Scenbilder och kläder gnistrar i svart och guld, med förgänglighetssymboler som dödskallar och ljus. Döden och staden Paris är ständigt närvarande. 

– Enligt mig är det inte ett melodrama, utan mer ett verk om liv och död. Det ligger mig särskilt varmt om hjärtat eftersom jag är en del av aids-generationen. Relationen mellan död och ungdom är vad jag levde i. ”Traviata” är förmodligen det stycke som berättar mest om det sena 80-talet, en tid då många av mina vänner dog alldeles för unga, berättade han nyligen i en intervju i Metro. 

Den unge dirigenten Rafael Payare har redan lagt världen för sina fötter. Han alternerar med svenska stjärnskottet Jakob Hultberg och den tyske Norden-älskaren Wolfgang Wengenroth, som bland annat lett orkestrar på Kungliga Operan i Stockholm och Det Kongelige i Köpenhamn. 

Här kan ni läsa mer om olika tillställningar på Malmö Opera!

Glöm inte att ni kan hitta alla våra teaternyheter under fliken “Teater” på vår hemsida!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.