Låna pengar till körkortet – så funkar det

0

Låna 15.000 kronor till ett körkort via CSN – det är möjligt från och med den 1 september.

Men det är bara vissa som omfattas. DI.se reder ut hur lånet fungerar.
Körkort kan avsevärt förbättra möjligheten att få ett jobb. Med start den 1 september kan arbetslösa mellan 18 och 47 år ansöka om lån till ett B-körkort hos CSN. Maxbeloppet är 15.000 kronor, som betalas ut i tre omgångar. Regeringen har avsatt 150 miljoner kronor för lånen i år.
”Det räcker till 10 000 personer, men med den här typen av reformer vet man aldrig hur utnyttjandet blir”, säger Klas Elfving, pressansvarig på CSN. I nästa års budget är i nuläget en halv miljard reserverad. Det har pratats om att lånen då ska öppnas för fler än arbetslösa, i första hand ungdomar som precis avslutat gymnasiet. Men några beslut om det finns ännu inte. Nu krävs att du är inskriven på arbetsförmedlingen, och dessutom har deltagit i något av myndighetens program. Det är CSN som administrerar lånen, men de följer inte helt samma regler som studielån.

Först och främst är räntan en annan. Utifrån dagens förhållanden ligger den på 1,7 procent, att jämföra med studiemedelsräntan som är 0,13 procent i år.

Det är ändå en bra bit under räntan på de flesta blancolån som finns på marknaden. Hur långt pengarna sedan räcker är individuellt, konstaterar Berit Johansson, ordförande för körskolornas riksförbund STR. Det finns ingen statistik över hur mycket snittpersonen lägger på ett körkort.
”Det beror mycket på hur mycket man kan köra hemma”, säger hon. Men pengarna täcker, utöver de fasta kostnaderna som alla måste betala för tillstånd och prov, cirka 14 timmars körlektioner, baserat på STR:s prisstatistik. Hur lånet kommer att påverka körskolorna återstår att se. Normalt sett tar 120.000-130.000 personer B-körkort varje år. För att ha rätt till lånet måste den körskola man anlitar vara godkänd av Transportstyrelsen. Det måste utnyttjas under ett år från det att man har fått ja på sin ansökan. Det går inte att få pengar för kostnader före eller efter den perioden. Huvudregeln är att lånet som tidigast ett halvår efter det ska betalas av med 300 kronor per månad. Beloppet kan precis som gäller med studielån bli nedsatt om man har särskilda skäl för det, skriver Dagens Industri

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.