Malin Byström vann operans Oscar vid International Opera Awards

0
Malin Byström
Malin Byström, aktuell i Fedora på Kungliga Operan.

På måndagkvällen tog en strålande glad Malin Byström emot förstapriset i kategorin ”Female Singers” i International Opera Awards på London Coliseum, Storbritannien.

Över hundra finalister från sex kontinenter och 30 länder var aktuella för årets priser. Malin Byström utsågs till årets sångerska.

I sitt tacktal tackade hon särskilt sina föräldrar som introducerade henne till den klassiska musiken så tidigt i livet.

– Jag satt igenom de konserterna och jag var mycket uttråkad och ville ha mer godis. Men det började växa på mig och vidrörde min själ. Jag ville tala det här språket! Det är ett språk som nu tar mig runt världen och jag är evigt tacksam för det, sade Byström.

Under året som gått har vi bland annat kunnat se henne som Donna Anna i Don Giovanni på Metropolitan i New York, Salome på Nationaloperan i Amsterdam och Jenufa på Kungliga Operan i Stockholm.

Malin Byström hade konkurrens av finalisterna Barbara Hannigan (som i fjol var Artist in Residence hos Göteborgs symfoniker) från Kanada, italienska Carmen Giannattasio, Hui He från Kina, Ermonela Jaho från Albanien och Eva-Maria Westbroek från Nederländerna.

BBC Radio 3 kommer att sända höjdpunkterna från årets ceremoni på söndag kväll i ett 90 minuter långt program, kl 22.15 svensk tid.

Malin Byström
Malin Byström

Malin Byström tog emot förstapriset i kategorin “Female Singers” i International Opera Awards på London Coliseum den 9 april 2018. Foto: Chris Christoudoulou

Övriga vinnare i respektive kategori:

Chorus: MusicAeterna
Conductor: Vladimir Jurowski
Designer: Paul Steinberg
Director: Mariusz Trelinski
Education and outreach: Opera Holland Park
Female singer: Malin Byström
Festival: Festival Verdi Parma
Leadership in opera: Bernd Loebe
Lifetime Achievement: Teresa Berganza
Male singer: Piotr Beczala
New Production: Britten: Billy Budd, d. Deborah Warner (Teatro Real, Madrid)
Newcomer: Barbora Horáková Joly (Director)
Opera company: Byerische Staatsoper
Opera orchestra: Teatro alla Scala, Milano
Philantrophy: Annette Campbell-White
Readers’ Award: Pretty Yende
Recording (complete opera): Berlioz: Les Troyens (Erato)
Recording (solo recital): Veronique Gens: Visions (Alpha)
World premiere: Brett Dean: Hamlet (Glyndebourne)
Young singer: Wallis Giunta

FAKTA

INTERNATIONAL OPERA AWARDS

International Opera Awards inrättades av operaälskaren och filantropen Harry Hyman. Sedan den första prisutdelningen 2013 har inte bara hyllat etablerade stjärnor, utan också stöttat en ny generation av talanger. Priset samlar pengar till Opera Awards Foundation som delar ut stipendier till operatalanger runtom i världen. Priset delades ut för sjätte året.

Nina Stemme, Iréne Theorin, Camilla Tilling och Malin Byström är bara några av alla svenska sopraner som under detta Birgit Nilsson-år firar stora triumfer på de största internationella operascenerna. På måndagskvällen blev Malin ”Årets kvinnliga sångare” vid Opera Awards, operans motsvarighet till filmens Oscar.

På Kungliga Operan är hon just nu just nu aktuell som Fedora, och senare i vår som Fältmarskalkinnan i Strauss Rosenkavaljeren. Bland över 100 finalister från sex kontinenter och 30 länder tog Malin hem priset på en prestigefylld gala i London, närmare bestämt operahuset London Coliseum. ”Glädje, lättnad, nervositet” var Malin Byströms omedelbara och spontana reaktion till Sveriges Radios reporter direkt efter prisutdelningen.

Birgitta Svendén, operachef, Kungliga Operan:  ”Sverige håller fortfarande ställningarna som det land som producerat några av världens bästa sångare inom den klassiska musiken. Nu senast med Malin Byströms seger i Opera Awards Best Female Singer of the Year. En sensationell prestation!” Här kan vi verkligen tala om det svenska musikundret med hög hållbarhetsfaktor.” I vår är Malin Byström dubbelt aktuell på Kungliga Operan. Umberto Giordanos Fedora, med Malin i titelrollen, ges ytterligare tre gånger på Kungliga Operan under april och spelas även in för sändning i OperaVision, den digitala plattformen för streamad opera.

Senare i vår återkommer hon som Fältmarskalkinnan i Strauss Rosenkavaljeren.

Hennes tolkning av Fedora har prisats i svensk media och hon har nyligen också gjort stor succé som Salome på Covent Garden i London, en roll hon dessförinnan med stor framgång debuterade med i Amsterdam : ”underbart… så nära perfektion som vi någonsin kan komma”, recenserade t ex The Independent. Utöver Malin Byström fanns flera namn med svensk anknytning med på listan över nomineringarna till årets upplaga av Opera Awards. I kategorin manliga sångare var Peter Mattei nominerad. Operans Elektra-dirigent Simone Young var nominerad som årets dirigent. Vidare var Camilla Tillings inspelning av Gluck & Mozart-arior på BIS en av årets CD-skivor och Malmö Operas uppsättning av Blomdahls Aniara en av årets bästa återupptäckter. Sebastian Fagerlunds tonsättning av Bergmans Höstsonaten som satts upp på Helsingsforsoperan, med Anne Sofie von Otter och Erika Sunnegårdh i huvudrollerna, var nominerad i kategorin årets världspremiär.

FAKTA

INTERNATIONAL OPERA AWARDS

International Opera Awards inrättades av operaälskaren och filantropen Harry Hyman. Sedan den första prisutdelningen 2013 har inte bara hyllat etablerade stjärnor, utan också stöttat en ny generation av talanger. Priset samlar pengar till Opera Awards Foundation som delar ut stipendier till operatalanger runtom i världen. Priset delades ut för sjätte året.

Här hittar ni alla våra övriga musiknyheter!

Här kan ni dessutom läsa mer om International Opera Awards!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.