Rigoletto +Njutbar = Perfekt Italiensk lördag

0

Jag kom på det här med italienskt middagskoncept som vi börjat med på fredag och lördagkvällar då jag ville prova något nytt, berättar Alex som står bakom restaurangen Njutbar, känd för att ha en av Malmös bästa espresso. På vardagarna har vi öppet dagtid då vi serverar våra populära luncher, men nu under det italienska gästspelet Manga ! Så kommer vi att ha öppet på fredag och lördagkvällar då  italienska kockar kommer hit och gästspelar och lagar rätter från sina regionala kök. Idag hade vi gästbesök av Vittorio som är 82 år gammal. Han hade en egen italiensk restaurang på 80-talet i gamla Falstaffs lokaler i Malmö. Min mamma som lärt mig allt som jag vet idag om italiensk matlagning  kommer givetvis också hit och gör sin personliga favoritmeny.

Hela idén med Njutbar  bottnar i kärleken till god mat och gott vin. Vi vill skapa en skön atmosfär och ett helhetskoncept som gör att gästerna kan stanna här en hel kväll som man gör i Italien på kvällarna. 

Min familj  kommer ursprungligen från Sardinien. Men flyttade till Milano vid efterkrigstiden för att söka arbete som de flesta från Sardinien gjorde på den tiden avslöjar Alex. Många flyttade också från de södra delarna till de norra delarna där industrin var och jobben fanns. Så jag har en utspridd släkt. Den som inspirerat mig mest mat-mässigt är nog min mamma men framför allt min mormor som förde sitt kunnande vidare till mig och min mamma. De var tre syskon och min mamma var väl den som fick mest av matlagningskonsten från sin mor. Min mormor var nämligen kokerska  till yrket. Det var alltid dignande middagar och stora fester när jag var barn, precis som en riktig italiensk måltid skall vara. En massa antipasti först. Min mormor gjorde framförallt mycket med grönsaker, då det är ju väldigt mycket fattigmanskost, man gör mycket utav lite. När gästerna tänker på Italiensk mat så tänker de väldigt smalt. Pasta eller Pizza och inte så brett utan mer någon enstaka pastarätt som lady och lufsen pasta med köttbullar i tomatsås, men det är så mycket mer.

Saltim Bocca som är secondo Piatto i Njutbars Italienska koncept. Manga !

Allt bestäms dessutom regionalt. Det är ju på grund av att Italien enades ganska så sent. Det är nu ett enat land av många folkgrupper, som har haft sina traditioner, och alla dessa små regionerna har många gånger sina egna lokala dialekter. Vi ser fram emot att det kommer stora sällskap och besöker oss  så vi kan köra det italienska konceptet,  Manga! som betyder Ät ! på Italienska ,då det hela tiden tiden kommer in nya maträtter på bordet för att runda av det hela med en riktigt smarrig tiramisu.

Njutbar Stora Nygatan 23 i Malmö >> 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.