Marie Fredriksson blev 61 år – gick bort under Måndagen

0

Det är med stor sorg vi måste meddela att en av våra största och mest älskade artister är borta. Marie Fredriksson avled på morgonen den 9 december i sviterna av sin tidigare sjukdom.

Marie Fredriksson föddes den 30 maj 1958 i Östra Ljungby i Skåne. Hennes artistiska genombrott kom 1984 med singeln ”Ännu doftar kärlek” från albumet ”Het vind”. Året därpå befäste Marie sin position som en av Sveriges största kvinnliga artister med albumet ”Den sjunde vågen” och låtar som ”Den bästa dagen” och ”Mot okända hav”. 1986 bildade Marie Roxette med sin vän från Halmstad, Per Gessle, och tillsammans började de en resa som skulle gå till historien. Först ut var singeln ”Neverending Love” och albumet ”Pearls of Passion” men innan det stora internationella genombrottet hann Marie ge ut ännu ett storsäljande album på svenska, ”Efter stormen”, som kom 1987.

1988 kom albumet ”Look Sharp!” med singeln ”The Look” som öppnade världens dörrar för vännerna från Halmstad och resten är som vi säger historia. Fyra ettor på Billboards Hot 100-lista – ”The Look”, ”Listen To Your Heart”, ”It Must Have Been Love” och ”Joyride” – samt 80 miljoner sålda skivor banade väg för gigantiska turnéer världen över. Marie Fredriksson ägde scenen var än hon uppträdde och frälste publiken runt jordens alla hörn. Det var scenen hon älskade mest och Roxettes segertåg på världens listor och scener gjorde Marie till en av världens mest hyllade sångerskor i 30 år.

Trots den massiva internationella succén lämnade aldrig Marie sina svenska artiströtter och varvade världsturnéer och listettor med personliga och starka album på svenska, följda av rikstäckande turnéer. Hennes känsliga tolkningar på hyllningsalbumen till Cornelis Vreeswijk och Evert Taube tog henne in i den svenska folksjälen. Många av Maries egna sånger, som t.ex  ”Sparvöga” och ”Tro”, är idag klassiker och flera av hennes tv-framträdanden har gjort starkt avtryck hos oss som hade förmånen att uppleva dem.

2002 drabbades Marie av en hjärntumör. Trots intensiva behandlingar fortsatte Marie sitt skapande av musik tillsammans med maken Mikael Bolyos. Hon utvecklade sin konst och gjorde flera framgångsrika utställningar. Maries järnvilja besegrade så småningom sjukdomen och 2009 stod hon på scen igen. 2010-2016 gjorde Roxette flera turnévarv runt jorden och Marie hann även med ett nytt soloprojekt 2013, albumet och turnén ”Nu”. 2016 gjorde dock sviterna av hennes sjukdom att läkarna avrådde henne från vidare scenframträdanden och hon drog sig tillbaka till lugnet med familjen. Året innan gav Marie ut sin biografi ”Kärleken till livet”.

Det är ett stort musikaliskt arv Marie lämnar efter sig. Med sin omisskännliga, fantastiska röst och sitt storslagna artisteri på scen vann hon publikens kärlek världen över. Vi minns också en skånska med en stor aptit på livet, en sprudlande positiv känslomänniska med ett enormt stort hjärta som månade om alla i hennes närhet.

Per Gessle:
”Tiden går så fort så fort. Det känns som alldeles nyss när Marie och jag satt i min lilla lägenhet i Halmstad och delade drömmar. Och vilken fantastisk dröm vi fick dela!

Tack Marie, tack för ALLT. Du var en helt unik musikant, en sångerska på en nivå vi knappast kommer att få uppleva igen. Du målade mina svartvita sånger med de vackraste färger. Du var en helt underbar vän i över fyrtio år. Jag är stolt, hedrad och lycklig över att fått dela så mycket av din tid, din talang, din värme, generositet och humor.

All min kärlek till dig och din familj. Things will never be the same.
P. “

Marie Fredriksson efterlämnar maken Mikael Bolyos och deras två barn Josefin och Oscar. Familjen ber om visad hänsyn i sin sorg.
Begravningen kommer att äga rum i stillhet i kretsen av enbart den närmaste familjen. Stockholm, 10 december 2019
Dimberg Jernberg Management

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.